Pesten sprider skräck i världen

avKarin Östman, Per Bjurman

80 har dött i Mexiko – nu misstänks smittan ha tagit sig ända till Europa

fruktar epidemi I Mexikos huvudstad Mexico city stängde man skolor, muséer och andra offentliga byggnader under fredagen – och ute går folk med munskydd. Allt för att hindra smittan.

NEW YORK/LONDON. Svinpestskräcken har spridit sig från Mexiko, via USA – till Europa.

Efter 80 dödsfall tvingades president Obama i natt meddela att han mår bra.

– Hela världen kan drabbas, varnar WHO.

Foto: Foto: AP
Barack Obama.

Det är en tidigare okänd mutation av influensavirus från svin, fåglar och människor som orsakat panik i Mexiko och delar av USA.

Pesten, som av allt att döma kan smitta mellan människor, tros ha dödat 80 invånare i Mexiko, merparten unga och friska och de flesta hemmahörande i huvudstaden Mexico City.

I förebyggande syfte stängde man skolor, museer och andra offentliga byggnader under fredagen – och på gatorna bär människor munnskydd.

Även USA är drabbat. Elva fall av svinpest har bekräftats i Texas, Kalifornien och Kansas. 70 elever på en skola i stadsdelen Queens i New York har insjuknat med influensaliknande symptom – efter en resa till just Mexiko.

Man sjuk i London

För en vecka sedan besökte Barack Obama landet. Efter många frågor från journalister kände sig Vita huset i natt tvungna att ge lugnande besked:

– Presidentens resa till Mexiko har inte inneburit någon fara för hans hälsa, säger talesmannen Robert Gibbs.

Myndigheterna i världsstaden avvaktar testsvar innan man vidtar åtgärder.

Samtidigt varnar världshälsoorganisationen för en pandemi.

– Smittan kan spridas över hela världen, säger WHO-generalen Margaret Chan till CNN.

I morse kom första rapporterna från Europa. En man som arbetade i besättningen ombord på ett British Airways-plan från Mexiko till London misstänks ha insjuknat.

Mannen fördes till ett sjukhus i västra London där han nu ligger isolerad och behandlas av specialister, skriver Daily Mail.