Hemliga listor sprids bland kriminella

En förundersökning inledd

Polisens sekretessbelagda uppgifter har hamnat i undre världen.

Bland annat har två topphemliga listor läckt från Stockholms länskriminal.

Nu säljs de bland kriminella i hela landet, skriver DN.

Polisen har haft misstankar om att uppgifterna läckt under flera månader, men först i juni blev det bekräftat.

–?Det är för jäkligt att det kommer ut och vi har inlett en förundersökning.

– Uppgifterna har åtkommits genom brott och ingen polis är misstänkt, säger Margareta Linderoth, chef på länskriminalen i Stockholm, till DN.

Bland annat handlar det om två hemliga listor, som innehåller uppgifter om landets mest kriminella personer, personer i deras närhet, samt fordon, alternativa adresser och dylikt.

"Skadar inte polisens arbete"

Den ena listan, Alcatrazlistan, är ett samarbete mellan Säpo, Rikskriminalen, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Där finns detaljerade upgifter om landets mest aktiva kriminella.

I Novalistan, som också är ett resultat av ett omfattande spaningsarbete, finns samlad information om organiserad och systemhotande kriminalitet.

–?De säljs i hela landet och polisen har fått in en del material. Vi vet inte exakt vilka uppgifter det rör sig om, men Alcatraz- och Novalistan finns ute, säger Margareta Linderoth, till DN.

Margareta Linderoth menar att läckan inte skadar polisens arbete, eftersom polisen nu kan göra om strukturen på de insamlade uppgifterna. Hon tror inte heller att läckan kan utsätta någon för fara, skriver DN.

Publisert: