"Studenterna behöver mer"

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SFS kräver 900 kronor mer i månaden

Regeringen vill ge högskolestudenter 350 kronor mer i plånboken varje månad nästa år.

Men det räcker inte, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande i Sveriges förenade studentkår, SFS.

– Sveriges studenter går back 900 kronor i månaden, vi behöver mer.

Regeringen vill höja studiemedlet med 430 kronor från och med 1 januari 2010, skriver utbildningsminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz på Dagens Nyheters debattsida i dag. Förslaget innebär att en student som har fullt studiemedel får 350 kronor, varav 40 kronor höjt bidrag och resten i höjd lånedel. Anledningen är att det så kallade prisbasbeloppet sänks under 2010.

”Räcker inte”

Klas-Herman Lundgren, ordförande i Sveriges förenade studentkår, SFS, tycker att regeringens höjning är ett steg i rätt riktning. Men att det kommer att hjälpa studenterna att få det bättre ekonomiskt tror han inte.

– Vi har länge krävt en höjning, men vi tycker inte att 350 kronor i månaden räcker. Vi har länge krävt att studiemedlet höjs med 900 kronor i månaden, säger han.

Enligt Lundgren går en vanlig student back med den summan varje månad, vilket bland annat gör att det inte är lika attraktivt studera i Sverige.

– Att studera är en investering både för individen och samhället, Sverige behöver högutbildad arbetskraft, säger han.

Kostnad: 200 miljoner

Regeringen föreslår också att fribeloppet för en heltidsstudent ska höjas från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor från den 1 januari 2011.

Men SFS hade hellre sett att den satsningen hade lagts på att höja inkomsten i studentplånböckerna varje månad.

– Vi ser det som positivt att man inte straffas för att man arbetar, men vi behöver mer pengar att leva på, säger Lundgren.

Kostnaden för förslagen beräknas till 200 miljoner kronor.

Publicerad: