Läsarna: Föräldrarna måste ta sitt ansvar

avCamilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Mobbarnas föräldrar måste ta sitt ansvar.

Det tycker Aftonbladets läsare.

– Ungarnas sätt att vara speglar deras brist på uppfostran, skriver signaturen Heavy.

Foto: Scanpix

Dagens fråga på aftonbladet.se visar att 14 procent av Aftonbladets läsare har blivit mobbade på olika forum på nätet.

– Det är väl ingen nyhet att hat- och mobbningsgrupper bildas på Facebook. Vissa har tusentals medlemmar. Sjukt är vad det är, skriver signaturen MojoRisin, 22 år.

Vill ha åtgärder

Flera läsare är missnöjda med att det är så svårt att få en rättslig påföljd. De anser att anmälningarna är lågprioriterade och ofta avskrivs efter en tid.

– Enda gången det blir fart på rättsväsendet är om det misstänks att musik och film fildelas. Då kan hela sajter stängas ner redan innan frågan ens utretts. Och då ger politiker sitt stöd via nya snabbt framtagna lagar. Men förtal, kränkningar, hot och mobbing står de handfallna inför och säger att det är så svårt, så svårt att göra något åt. Är inte detta en minst sagt konstig prioritering? Vad vill vi att resurserna ska läggas på? Gör inte mobbing större skada för samhället? Förtal och kränkningar är ett brott - varför leder det då nästan aldrig till någon åtgärd? undrar Russell, 52 år.

Kärlek och empati

Andra har tidigare mobbats i skolan. Signaturen Solidar berättar hur han mobbades på mellanstadiet.

– Man tar stryk psykiskt och det kan följa med genom hela livet, skriver han.

– Fostrar man sitt barn med kärlek och empati så blir dessa sällan mobbare. Man lär sig att respektera sina medmänniskor.

"Ta ert ansvar"

Solidar får medhåll av signaturen 08ord.

– Största problemet är FÖRÄLDRAR som inte ger sina barn uppmärksamhet under sin uppväxt och förlitar sig på att lärare ska ta hand om deras barn. Mobbaren vill troligen få uppmärksamhet och får det genom att mobba. Om lärare säger till eller agerar så kan de bli polisanmälda för misshandel om det råkar ta ett hårt grepp om armen på en unge som mobbar. Så, bästa vore det om alla föräldrar tar sitt ansvar.

"Mobbaren är också ett offer"

Signaturen Jor, 49 år, påpekar att den som mobbar ofta inte heller har det lätt.

– Mobbing är inte helt lätt problem att lösa, många gånger är den som mobbar själv ett offer, antingen hunsad av syskon/föräldrar/tidigare klasskamrater och tar sen ut sin frustration på andra som verkar svaga nog att inte våga ge tillbaka. Jag menar inte detta som en ursäkt för mobbing utan bara att bilden är komplex världen är inte svart eller vit, skriver han.

Publicerad: