Nyheter

Facket: ”Varför gör GM så här?"

Av: 

Tobias Österberg

Jessica Balksjö

NYHETER

Facken rasar mot GM:s beslut att lägga ner Saab genom att tillsätta en likvidator.

– Vi vet att vi har fått fina bud. För oss går det inte ihop, säger Anette Hellgren, Unionens ordförande.

När likvidatorn, som ofta är en advokat, har utsetts så övertar den personen bolagsstyrelsens ansvar för företaget.

General Motors vill ha de internationella affärskonsulterna Alixpartners som likvidator och har begärt att få bolaget godkänt av svenska myndigheter, skriver GM i ett pressmeddelande.

GM skriver också att en likvidation beräknas att ta flera månader. Anställda, återförsäljare och leverantörer ska under tiden få tillräckligt skydd.

Unionens ordförande Anette Hellgren låter riktigt upprörd när hon förklarar GM:s agerande.

– Det blir ingen ordnad avveckling när man gör så här. Då skulle man ha låtit Saabs styrelse och vd fortsätta. Nu sätter man in en utomstående person som ska titta på bolaget utifrån juristögon. Det är obegripligt, säger hon till TT.

Ifrågasätter GM:s vilja att sälja

Hon känner sig frågande inför om GM verkligen vill sälja.

– Vi vet att vi har fått fina bud. Åtminstone fyra starka bud där vi vet att det finns pengar. Samtidigt får vi beslut om att man ska tillsätta en likvidator och starta likvidationen av bolaget. För oss går det inte ihop, säger Anette Hellgren.

Särskilt oroar hon sig över att både varumärket och möjligheten att verkligen sälja bolaget försämras av att en likvidator utses.

– Vi säljer inga bilar på det här och vi kanske inte säljer något företag heller. Nu är det mer brådskande än någonsin, säger hon.

Det holländska företaget Spyker har senast lämnat flera bud på Saab och gett GM förlängd tidsfrist för att bestämma sig om budet. Facken har varit positiva till buden.

Stor besvikelse

– Jag är väldigt besviken på GM när man uppträder på det här viset, säger Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab Automobile, till TT:reporter på plats i Trollhättan.

– Vi har sett en del av buden och det är solklart att några av dem är mycket starka. Vi förstår inte varför man gör så här just nu, man har aldrig haft så här starka bud, säger Håkan Danielsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter