Nyheter

”Förlovar sig i dag”

Av: 

Linda Hjertén

David Nannini Nilsson

Jessica Ritzén

Susanna Vidlund

NYHETER

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig nästa år – visar upp ringarna redan i dag

Det lyckliga paret Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling planerar i dag att eklatera sin förlovning. Nästa året vankas det bröllop.
Det lyckliga paret Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling planerar i dag att eklatera sin förlovning. Nästa året vankas det bröllop.

I dag blir kronprinsessan Victorias, 31, förlovning med Daniel Westling, 35, officiell.

Klockan fem i eftermiddag kommer paret att sitta i fästmanssoffan på Slottet och visa sina ringar.

Bröllopet ska enligt uppgifter inträffa under försommaren 2010.

– Jag säger som vi alltid har sagt, när vi har något att berätta så gör vi det, säger Hovets informationschef Nina Eldh till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet planeras bröllopet mellan Sveriges kronprinsessa Victoria och Daniel Westling ske under försommaren nästa år, något som vi kunde rapportera om redan i oktober förra året.

Men först ska ringarna visas upp, något paret kommer att göra i en tv-intervju med SVT från drottning Sibyllas fästmanssoffa på Slottet klockan fem i dag.

Paret som i dag är på allas läppar träffades 2002 då kronprinsessan Victoria föll pladask för gymägaren Daniel Westling. Sedan dess har många väntat på en kunglig förlovning.

Spekulationerna har varit många, men i dag kan de en gång för alla vara över då beskedet om den kungliga förlovningen ska vara nära förestående. Att bröllopet fått vänta så pass länge beror, enligt Aftonbladets uppgifter, på att det krockar med ordförandeskapet i EU som börjar i juli i år. Budgeten för ett kungabröllop och säkerhetsarrangemangen runt omkring är en stor utgift.

Deltar i konselj

Under eftermiddagen kommer en sedan tidigare planerade konselj hållas vid slottet. Statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard kan bekräfta att statsministern kommer delta konseljen.

– På förmiddagen har statsministern möten som vanligt men sen är han på konseljen. Men vad som sägs på konseljen vet vi inte förrän efteråt, säger Edvard Unsgaard till Aftonbladet.

Hur ofta brukar statsministern delta i konseljer på slottet?

– De återkommer med en normal regelbundenhet, kanske på ett ungefär en gång varannan månaden. Jag är lite osäker på siffran men de är regelbundet återkommande i vart fall.

Vad brukar man ta upp på konseljerna?

– En konselj är när statsråden och regeringschefen träffar kungen och berättar om aktuella frågor. En konselj kan vara att hela regeringen är med och drar igenom sina respektive områden och berättar vad man gör och har på gång. Kungen kan också vara speciellt intresserad av en viss fråga, nyligen var det exempelvis finansoron som kungen engagerade sig i och då hade han ett informationsmöte med statsministern och finansministern.

Förutom statsminister Fredrik Reinfeldt kommer flera andra ministrar att delta vid dagens konselj. Till slottet väntas bland andra justitieminister Beatrice Ask, näringsminister Maud Olofsson, socialminister Göran Hägglund och försvarsminister Sten Tolgfors.

Måste godkännas

För att kronprinsessan Victoria skall få sin Daniel och samtidigt kunna behålla sin arvsrätt till tronen krävs det enligt successionsordningen att kungen först informerar statsministern. Det är sedan upp till regeringen att godkänna den person som kronprinsessan ska gifta sig med. Även kungens medgivande krävs.

Edvard Unsgaard säger att han inte kan bekräfta om statsministern har haft ett möte med kungen angående kronprinsessans förlovning.

– Vi kommenterar aldrig vad han gör. Det är det tråkiga svaret jag kan ge, att oavsett vad statsministern gör så kommenterar vi inte det.

Fakta om kungliga bröllop:

Inför ett kungabröllop måste förberedelserna göras i extremt god tid. Man ska bjuda in kungligheter och dignitärer från hela världen och de ska i sin tur hinna svara. Det blir ett enormt säkerhetspådrag och tv ska förbereda direktsändningar.

Alla svenska kungligheter i Stockholm har gift sig i Storkyrkan i Gamla stan. Kungens och drottning Silvias bröllop ägde rum där 1976. Alternativet skulle möjligtvis vara Slottskyrkan.

Mamma Silvia charmade hela svenska folket och var klädd i en elegant, benvit klänning från Dior, ett diadem med kaméer och en brudbukett av vita orkidéer när hon gifte sig. Självklart kommer Victoria att vara lika fint klädd vid sitt bröllop.

Vid väninnan Caroline Dinkelspiels bröllop i juni 2003 var Victoria tärna i juni. Josephine Genetay och Caroline Kreuger skulle också vara tänkbara tärnor.

När kungen och Silvia gifte sig 19 juni 1976 tv-sändes vigseln. Victorias bröllop kommer självklart direktsändas i TV och följas av en stor del av den svenska befolkningen.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2

Beställ nyhetsflash du också

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Kronprinsessan Victorias bröllop | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter