Nyheter

Medger fel i presidentvalet

avErik Wiman, Tobias Österberg

Irans Väktarråd medger vissa felaktigheter i presidentvalet.

Samtidigt manar oppositionsledaren till fortsatta protester.

– Det är ert land och ni har rätt att protstera mot lögner och bedrägeri.

En talesman för Irans Väktarråd bekräftade på måndagen att antalet avlagda röster var högre än antalet röstberättigade i ett antal valdistrikt. Enligt talesmannen ska det gälla 50 distrikt av totalt 366.

Enligt de besegrade reformkandidaterna var valdeltagandet högre än 100 procent i mellan 80 och 170 valdistrikt. I hela landet var valdeltagandet 85 procent enligt officiella uppgifter.

”Sprider anarki”

På måndagen anklagade Irans utrikesdepartement samtidigt västmakterna och västerländska medier för att "sprida anarki och vandalism" i Iran. På en presskonferens riktade talesmannen Hassan Qashqavi särskilt in sig mot brittiska BBC och Voice of America.

– De har två mål i Iran. Det ena är att intensifiera etnisk splittring och det andra är att tillintetgöra de iranska territorierna.

– All kontakt med dessa kanaler, oavsett orsak eller form, innebär kontakt med fienden till den iranska nationen.

Ökat våld

Under helgen eskalerade våldet i Iran. Över 400 personer uppges ha gripits. Oppositionsledaren Mousavi manar till fortsatta gatuprotester.

– Det här landet tillhör er och ni har rätt att protestera mot lögner och bedrägeri.

Hans anhängare uppmanade folk att bära svarta ljus med gröna band, för att visa solidaritet med offren för de senaste oroligheterna, rapporterar Reuters.

Dessutom uppmanades bilförare att slå på sina helljus för att visa att de stödjer demonstrationerna.