Nyheter

”Situationen är orolig här”

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

I dag fortsätter demonstrationerna i Iran

Samtidigt som den besegrade presidentkandidaten Mousavi uppmanar sina anhängare till fredliga demonstrationer på sin Facebook-sida kommer rapporter om allt mer våld och döda i Iran.

Just nu samlas tusentals människor för den tionde dagen av protestmarscher i Teheran.

Det talas om att så många som 150 personer hittills dött i oroligheterna efter valet i Iran. Men de iranska myndigheterna har än så länge bara bekräftat att 19 personer dött i de stundtals våldsamma demonstrationerna och de kallar de döda för "terrorister" och "upprorsmakare".

I går drabbade kravallpolis och demonstranter samman under en av de blodigaste dagarna i Iran på tio dagar. Trots mötesförbud och varningar från den iranska regimen ökade demonstranterna trycket när de ropade "Död åt Khamenei" (ayatollah Ali Khamenei, Irans högste ledare), trots att Khamenei i fredags förbjöd fortsatta demonstrationer.

BBC-reporter kastas ut

I dag, när protesterna mot det misstänkta valfusket i Iran går in på sitt tionde dygn, samlas tiotusentals människor i Teheran för ytterligare en marsch. Den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi har via sin Facebook-sida uppmanat sina anhängare att "fortsätta kampen utan våld" men många fruktar mer blodspillan.

– Situationen är orolig här. Polisen flyger med helikoptrar över Teheran och jag har hört att de sprayar tårgas på demonstranterna, sa frilansjournalisten Rashelle Tehrani i går till Aftonbladet.

Media är fortfarande förbjudna att rapportera från gatorna. Senast i dag har den brittiska tv-kanalen BBC:s Irankorrespondent fått order att lämna landet. Han har 24 timmar på sig.

Försökte tända eld på moské

Under gårdagens demonstrationer sattes två bensinmackar i brand och några "upprorsmakare" försökte tända eld på en moské. På kvällen greps även fem familjemedlemmar till en av Irans mest inflytesrika personer, förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani.

Rafsanjani beskrivs som rival till den sittande presidenten Ahmadinejad, enligt AP, och en av de gripna är hans dotter.

"Ligg lågt"

I dag går UD ut med en uppmaning till svenskar på plats i Iran.

"Håll låg profil, följ noga händelseutvecklingen i media, undvik demonstrationer och större folksamlingar och anmäl din närvaro i landet till ambassaden," säger de enligt TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: