Fuglesang synlig för morgonpigga

Publicerad:
Uppdaterad:

Natten till måndagen ska Discovery ha dockat med den internationella rymdstationen ISS och de kommande dagarna finns en chans att få syn på stationen.

– En historisk händelse, säger amatörastronomen Nils-Erik Olsson.

Normalt har ISS en omloppsbana runt jorden som gör att den inte syns från Sverige, men under astronauten Christer Fuglesangs första dagar på rymdstationen är den synlig före gryningen.

– När Sputnik skickades upp 1957 gick vi man ur huse och försökte se en stjärna. Jag var i nioårsåldern och minns än i dag hur hela familjen stod på trappen och tittade och pekade på den lilla pricken, berättar Nils-Erik Olsson, ordförande i Stockholms Amatörastronomer.

Lågt på himlen

Det krävs visserligen klart väder, fri sikt mot söder och en fungerande väckarklocka, men fram till onsdag kan ISS skådas i några minuter som en mycket ljus stjärna som färdas över himlen från sydväst till sydost. Det är när rymdstationen kommer ur jordens skugga som den börjar synas i södra halvan av landet. På måndagen dyker den upp klockan 04.36, på tisdag klockan 05.01 och onsdag 03.54.

ISS ligger relativt lågt ned på himlen och i norra Sverige kommer den knappt över horisonten.

På söndagen skickade Christer Fuglesang ett brev från yttre rymden som publicerades på Rymdkanalen.se.

"Andra dagen i rymden och man känner sig som riktigt hemma. Som en gammal rymdräv :-). Det är härligt roligt att bara glida fram och sakta snurra runt i tyngdlösheten", skrev han och konstaterade att färden kändes lugnare den här gången.

"Historisk händelse"

Efter det obligatoriska kramkalaset mellan astronauterna i samband med ISS-dockningen väntar en hel del arbete för besättningen. Bland annat ska den första rymdpromenaden förberedas. Inget av det går naturligtvis att se med blotta ögat från jorden, men Nils-Erik Olsson tycker att man ska hålla nere förväntningarna.

– Framför allt ska man se det som en historisk händelse. Tänk: Oj, där, 350 kilometer från jorden sitter han alltså, vår svensk som är född och uppvuxen i Bromma. För 50 år sedan var det bara en obemannad silverkula med några spröt på.

TT

Publicerad: