Kräver att få Silbersky

NYHETER

Misstänkt för mordet på Emanuel, 24, ringde tingsrätten: Jag vill ha Silbersky

1 av 4 | Foto: Foto: PETER ARWIDI/SCANPIX
Polisen har gripit två av de totalt tre män som misstänks ha misshandlat Emanuel, 24, till döds. Den tredje, en 21-årig man är fortfarande på fri fot men häktad i sin frånvaro.

Emanuel Manias Lindgren, 24, misshandlades till döds av tre män.

En av de misstänkta mördarna är fortfarande på flykt och efterlyst i hela världen.

Han har själv ringt till tingsrätten:

– Jag ger mig inte tillkänna, sa han.

De tre männen sparkade och slog på den liggande Emanuel Manias Lindgren, 24. Det var under natten till förra lördagen som ett chockat vittne såg den grova misshandeln från sitt fönster i stadsdelen Liljeholmen i Jönköping.

Vittnet skrek åt dem att sluta och två av männen sprang därifrån.

Tidigare dömd

Kvar stod en tredje person som gång på gång slog med en fjäderbatong. När ambulansen kom fram var Emanuel död.

Åklagaren misstänker att den person som höll i batongen är en 21-åring från Jönköping, tidigare dömd för att ha knivhuggit Emanuel.

Två personer har redan gripits och häktats misstänkta för delaktighet i mordet men 21-åringen är på flykt.

– Vi vet inte var han är, han kan lika gärna vara kvar i Jönköping som någon annanstans i Sverige eller utomlands, säger åklagaren Klas Lorefors.

Silbersky ringde upp

Mannen är häktad i sin frånvaro misstänkt på den starkare graden. Han är också internationellt efterlyst och i torsdags ringde han själv till tingsrätten.

Han krävde att få byta från sin offentliga utsedda försvarare till stjärnadvokaten Leif Silbersky. Tingsrätten nekade först hans begäran, men senare ringde Leif Silbersky själv upp domstolen och då godkändes bytet.

Tingsrättens personal försökte under samtalet med den misstänkte få honom att avslöja sitt gömställe men 21-åringen vägrade.

– Jag ger mig inte tillkänna förrän till huvudförhandlingen, sa han.

Försökte spåra

Åklagaren informerades om samtalet och polisen försökte i efterhand spåra det.

– Det gick inte för det kom via en växel. Men har han hållit sig undan hittills så tror jag inte han är så oförsiktig att han ringer från en fast telefon eller så. Han ringde troligen från en automat eller en oregistrerad kontanttelefon, säger Klas Lorefors.

Den misstänkte 21-åringen har enligt åklagaren ännu inte uppgett sin inställning till anklagelserna. En av de gripna männen erkänner slag men förnekar mord, den tredje förnekar helt inblandning.

Emanuels mamma Annelie Lindgren är mycket upprörd över att mannen som misstänks ha mördat hennes son fortfarande är på fri fot. Hon tror att mordet kan ha ett samband med den tidigare misshandelsdomen.

”Borde ta ansvar”

Den nu misstänkte 21-åringen dömdes då till åtta månaders fängelse för att ha knivhuggit Emanuel flera gånger.

– Att en person som han ska ringa och sätta dagordningen för rättsväsendet är helt fel. Mig kan han inte göra något mer men jag tycker han borde ta ansvar för sina handlingar, säger Annelie Lindgren.

Aftonbladet har utan resultat sökt Leif Silbersky för en kommentar.