Zyklon B-mannen erkänner brott

NYHETER

Försökte mörda sin ex-sambo med gift

Den 32-årige mannen misstänks ha försökt mörda sin ex-sambo med giftet Zyklon B.

I julas lade han giftet i hennes julgröt – sedan i bilen.

I dag bröt han ihop i rättssalen och erkände att han försökt förgifta henne.

Den 32-årige mannen försökte giftmörda sin 27-åriga ex-sambo fyra gånger.

Han beställde giftet Zyklon B på nätet, tillräckligt mycket för att döda 42 000 människor, och placerade det både i ex-sambons gröt och i hennes bil. Samtidigt frågade han på ett internetforum: Hur stark bevisning krävs för att få någon dömd för mord?

Testade giftet på djur

Polisen kom mannen på spåren när en släkting hittade en obetald räkning med texten Zyklon B på. Då hade han redan lagt giftet i sin sambos bil och testat det på några djur vid vid sin sommarstuga.

Mannen har nekat till brott , och sagt att han skulle ha giftet till att döda råttor med, men i förmiddags när rättegången drog i gång i Luleå tingsrätt ändrade han plötsligt sin historia.

Enligt Sveriges Radio Norrbotten erkänner han nu att han försökt förgifta henne vid två tillfällen. Han förnekar dock att han försökt mörda henne.

"Kunde ha dött inom en minut"

I julas placerade han gift i den 27-åriga kvinnans gröt.

–?Ja, jag äter på där och så mitt i allt så känner jag bara en sån fruktansvärd smak i munnen. Alltså att det är som att man tuggar något surt pulver, någon lakrits eller någonting så här riktigt starkt som bara ”frssth” fräter till, så jag springer till vasken och spottar och fräser i princip och hittar då en kapsel, en bit det är som någon plastkapsel med något pulver­aktigt i, berättade kvinnan i förhören.

Men 32-åringen förnekar fortfarande i rätten i dag att det var dödliga doser han använde sig av vid förgiftningsförsöken.

Åklagaren menar däremot att kvinnan kunde ha dött, rapporterar SR Norrbotten. När 32-åringen i februari lämnade tillbaka hennes bil som han lånat hade han placerat Zyklon B i den. Om inte ex-sambon hade öppnat ett fönster när hon satt i bilen skulle hon ha dött av giftet inom loppet av en minut, menar åklagaren enligt SR.