Brottslingar kan få vaccin före dig

I höst kommer vaccinet som ska stoppa svin­influensan.

Men frågan är vilka som ska prioriteras?

Kriminalvården vill att brottslingar ska få gå ­ före i kön.

Om grova brottslingar som ­Anders Eklund och Hagamannen skulle få svininfluensan skulle det innebära en stor påfrestning för Kriminalvården. Därför vill man nu att interner och ­personal ska få förtur till vaccinet.

–?Det räcker med att två interner med hög säkerhetsklassning måste läggas in så krävs det mellan sex och åtta vårdare var som måste vara med på sjuk­huset. Det kostar både pengar och påverkar säkerheten, säger Lars-Håkan Nilsson, medicinsk råd­givare på Kriminalvården.

Farligt slå ut personalen

Om smittan dessutom slår ut delar av personalen leder det till en ännu högre säkerhetsrisk, ­menar han. Nu vill han att Kriminalvårdens personal och intagna ska få samma prioritering som vårdpersonalen när det gäller vaccineringen, skriver Norrtelje Tidning.

–?Vi kan räkna med att pandemin kommer i augusti och vaccinet inte förrän i slutet av september. Om vi har samma prioritet som alla andra måste vi hålla oss friska i upp till två månader.

Interner med svininfluensa skulle också orsaka problem på sjukhusen, enligt Nilsson.

”Många kan bli skrämda”

–?Det är inte trevligt för patienter, anhöriga och personal på sjukhus att en grov brottsling vårdas där. Många kan bli skrämda.

Nu ska Kriminalvården fortsätta att diskutera rutiner runt svin­influensan med Socialstyrelsen, smittskyddsenheterna och landstingen.

Publisert: