Skulle tvätta sig – blev förgiftade

NYHETER

Malins sommarjobb slutade i plågor

1 av 2
Malin Axelsson.

Sommarjobbarna skulle tvätta av sig målarfärgen efter arbetsdagen.

Men medlet vid tvättstället var ett nervgift.

– Jag är orolig att inre organ ska ha tagit skada, säger Malin Axelsson, 17.

Tillsammans med två kompisar sommarjobbade hon på sågen i Sikås utanför Strömsund. Tjejerna skulle måla om i några veckor.

Kan skada njurarna

När arbetsdagen var slut gick de in på toa för att tvätta av sig målarfärgen de fått på armarna. På tvättstället stod en burk som såg ut som tvål. Det var det inte.

I stället tvättade tonåringarna sig med ett giftigt ämne – Delfleet MS Hardener som klassas som hälsofarligt och kan skada njurar, lever och nervsystem.

Kunde inte sova

Efter några dagar drabbades tjejerna av svullnader. Huden började klia och de fick utslag, fläckar och till slut bölder. Sjukvården förstod först inte vad de drabbats av. De fick kortison och salvor, men inget hjälpte.

– Vi kunde nästan inte sova, det gjorde så ont. Vi var rädda att det inte skulle försvinna, säger Malin Axelsson.

”Oaktsamt och allvarligt”

En läkare polisanmälde företaget, Norrskog Wood Products AB, när det stod klart att tjejernas sjukdom var en giftreaktion. Svullnader och utslag fanns kvar i flera månader. Inte en gång ringde de från sågen för att fråga hur tjejerna mådde.

– Jag är orolig för vad som kan hända i framtiden, att några inre organ ska ha tagit skada, säger Malin Axelsson.

Nu, nästan ett år senare, har åtal väckts mot Norrskog Wood Products AB. Åklagaren anser att företaget gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

– Det är absolut oaktsamt och allvarligt att ha flaskor på ett tvättställ som kan förväxlas, säger Efva Åström, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Ansvarig platschef har inte kunnat nås för en kommentar.