Nyheter

Fredspristagarens syster gripen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Oroligheterna fortsätter i Iran

Oroligheterna fortsätter i Iran.

I går kväll greps fredspristagaren Shirin Ebadis syster – till synes helt utan anledning.

– Jag vet inte var hon hålls gripen eller skälet till gripandet, säger Ebadi.

Irans religiöse ledare Ali Khamenei och president Mahmoud Ahmadinejad fortsätter att ta i med hårdhandskarna mot de som kritiserar regimen.

Drygt 300 personer har redan gripits och minst åtta dödats de senaste dagarna och i dag säger parlamentets talesman Ali Larijani att de som ligger bakom demonstrationerna bör gripas och "få hårda straff".

Greps i sitt hem

Under kvällen i går togs tre kända journalister och en kvinnorättsaktivist från sina hem.

Även Shirin Ebadis syster greps. Enligt Ebadi, fredspristagare 2003 för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter, har regimen gripit hennes syster för att hindra Ebadi själv från att fortsätta med sin kamp för mänskliga rättigheter.

– Min syster doktor Nooshin Ebadi greps klockan 9 den 28 december av fyra underrättelseagenter i sitt hem och skickades i fängelse. Jag vet inte var hon hålls gripen eller skälet till gripandet, säger Ebadi.

– De senaste två månaderna har min syster kallats till underrättelsetjänsten flera gånger. De har försökt förmå henne att få mig att sluta med mitt arbete, annars har de hotat gripa henne. Min syster är inte inblandad i något politiskt eller människorättsarbete.

"Slå dem på käften"

Samtidigt väljer den iranska regimen att skylla den senaste tidens blodiga oroligheter på Storbritannien och andra västländer, som de säger både har finansierat och gett stöd åt kritikerna. Irans utrikesminister hotar i dag att slå Storbritannien "på käften" om de inte slutar att visa sitt stöd mot de regimkritiska demonstranterna.

Allt började med att Storbritanniens utrikesminister David Miliband i går hyllade demonstranternas "stora mod" och kritiserade säkerhetsstyrkornas "brist på behärskning".

– Händelserna som inträffade på den heliga dagen var ett felaktigt drag och om någon nation uppmuntrar dem som deltar i upploppen skapar det intrång i en annan nations interna angelägenheter, säger utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: