Tvillingarna anfölls av okända män – blev anklagade för att ljuga

avJonathan Lundberg

Foto: Privat
Jessie Holm och Nicolle Holm Hampe misshandlades svårt – men ifrågasattes snart på Facebook.

När 16-åriga Nicolle Holm Hampe fick en lavett så att trumhinnan sprack ingrep hennes tvillingsyster Jessie direkt.

Det ledde till att även systern misshandlades svårt. Men på Facebook sprids en alternativ sanning: att allt är påhittat.

– Jag blir ledsen, för de skriver så elaka saker. De kallar min pappa ”jävla lögnare”, och skriver att vi allihop borde dö i cancer, säger Jessie Holm.

I lördags eftermiddag befann sig de 16-åriga tvillingsystrarna Jessie Holm och Nicolle Holm Hampe i centrala Linköping. De hade ätit på McDonalds med sina vänner, och stod utanför snabbmatsrestaurangen när två unga män kom fram.

Männen betedde sig aggressivt, så flickorna bad dem att gå. Då knuffade den ena mannen Nicolle. Hon knuffade tillbaka, varpå han gav henne en så hård lavett att den ena trumhinnan sprack.

När hon tittade upp igen möttes hon av ett knytnävsslag.

Filmade gärningsmännen

Jessie försökte hjälpa sin syster.

– Jag puttade bort dem, då gav de sig på mig. De sparkade mig i magen och bröstkorgen, så att jag ramlade in i en vägg, säger Jessie Holm.

Sparken i bröstkorgen var så hård att flera revben knäcktes.

– Jag blev yr, men drog upp mobilen för att filma dem. Jag tänkte att jag måste ha bevis, komma ihåg hur de såg ut.

Jessies klipp filmades klockan 17:04. Fem minuter senare kom polis till platsen, som bedömde att systrarnas skador var så allvarliga att de behövde skjutsas till akuten.

Polisärendet är upprättat i lördags, klockan 17:09.

Foto: Facebook
Pappans inlägg, som anklagades för att vara lögn.

”Tycks inte ha skett”

Ett dygn senare, under söndagskvällen, började ryktena spridas: att misshandeln av flickorna aldrig skett.

Ryktet tog fart då tvillingarnas pappa laddat upp Jessies klipp på sociala medier, med uppmaningen: ”hjälp mig att hitta gärningsmännen”.

Först spreds inlägget – men sedan kom motreaktionen. Stora grupper delade pappans inlägg och menade att händelsen aldrig ägt rum. De menade att misshandeln hittats på för att elda på rasistiska strömningar, då bilden föreställde personer som antogs vara flyktingar.

Foto: Facebook
Facebooksidan där pappan anklagades för att ljuga fick snart stor spridning på sitt inlägg.

I samband med det snappades pappans inlägg upp och spreds av ett Twitterkonto, som bar alla tecken för att vara ett falskt sådant. Det ökade misstron mot flickornas berättelse.

En större Facebooksida spred pappans inlägg, med hans namn ocensurerat. De skrev bland annat:

– Det här inlägget sprids nu i sociala medier av flera olika konton. Vi har kontrollerat om en dylik händelse faktiskt har skett, vilket den inte tycks ha gjort.

Sidans ansvarige menade att man pratat med polis, sjukhus och lokaltidningen, som förnekat att det skett. På några timmar delades det inlägget av hundratals personer.

Polisen bekräftar

Men när Aftonbladet ringer upp polisen i region öst bekräftar de händelseförloppet.

– Vi påbörjade en utredning om misshandel i lördags klockan 17:09. I samband med det skjutsade vi de båda flickorna till akuten, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Sunniva Hampe, flickornas mamma, är arg över ryktesspridningen. Hon sov med Jessie Holm på sjukhuset under natten till söndagen.

– Det känns för jävligt. Det de behöver är stöd, att höra ”ni har inte gjort något fel”. Istället får de höra att de är lögnare, och att alltihop är påhittat som politisk propaganda. De här tjejerna är så långt ifrån SD man kan komma.

Hon förstår varför deras pappa postat Facebookinlägget, men önskar att det aldrig skrivits.

– De här killarna har begått ett fruktansvärt brott, men de ska inte hängas ut. Det här ska utredas av polis, säger Sunniva Hampe.

”Borde dö i cancer”

Efter att ryktesspridningen tog fart har döttrarna känt sig otrygga.

– Jag blir ledsen, för de skriver så elaka saker. De kallar min pappa ”jävla lögnare”, och skriver att vi allihop borde dö i cancer, säger Jessie Holm.

Pappan tog sedermera bort inlägget, vilket gav ytterligare bränsle åt tvivlarna. Efter Aftonbladets samtal väljer Facebooksidans ansvariga att korrigera sitt inlägg.

– Vi ska rikta in det tydligare mot pappan, inte mot flickorna.

Tvivlar ni fortfarande på att händelsen ägt rum?

– Det är klart det kan ha hänt. Men jag tycker det var olämpligt av pappan att göra inlägget. De som hängdes ut på bilden riskerade att råka ut för något allvarligt.

Samtidigt har två flickor kommit hem från sjukhuset, den ena med brutna revben och den andra med en sprucken trumhinna.

– Det känns obehagligt, för det är många som fortfarande tror att det inte hänt. Att vi ljuger, säger Jessie Holm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Linköping