Terrorist stoppad i Frankrike – skulle spränga swingersklubb

avNiklas Eriksson

Mannen hade byggt en bomb och var redo att utföra ett terrordåd.

Då slog den franska polisen till.

– Han har erkänt att han tänkt använda sin bomb för att spränga en swingersklubb, säger en källa inom utredningen till AFP.

Fransk anti-terrorpolis har stoppat 51 planerade terrorattentat sedan januari 2015. Under torsdagen rapporterades det i Frankrike om de två senaste attackerna som förhindrats – ett planerat attentat mot en swingersklubb och ett dåd som var tänkt att riktas mot homosexuella män.

1 av 2 | Foto: Karin Malmhav / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET

I det förstnämnda fallet hade den misstänkte en färdig bomb i sitt hem när polisen slog till i förra månaden.

– En improviserad sprängladdning hittades i bostaden och mannen erkände att han tänkt detonera den på en swingersklubb, säger en källa med insyn i utredningen till AFP.

Konverterat till islam

Mannen greps i Loiret-region och uppges av franska medier ha konverterat till islam och senare radikaliserats.

Dådet som skulle ha riktats mot homosexuella män upptäcktes av franska säkerhetspolisen för flera veckor. De ska då ha kommit två män, 21 och 22 år gamla, på spåren och följt deras kommunikation. I lördags slog de till mot de båda ynglingarna hemmahörande i Seine-et-Marne-området, skriver AFP.

De båda männen ska enligt åtalet ha planerat att utföra ett dåd i terrorsekten IS namn.

”Illa uttänkt plan”

Bland beslagen som gjorts i samband med gripande finns knivar, detonatorer och IS-propaganda. En av männen ska också ha varit i färd med att skaffa vapen.

– Deras plan var illa uttänkt än så länge men det finns misstankar om att planen var att attackera homosexuella, säger en källa till AFP.

– De hänvisade flera gånger till en plan för ett dåd och var väldigt övertygade.

De två männen ska inte ha varit kända av myndigheterna sedan tidigare.

Sedan dådet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris som kostade 12 människor livet har över fler än 240 personer dött i terrorattentat i Frankrike. Det hittills värsta drabbade Paris den 13 november 2015.

Då slog en terrorcell till på flera olika platser i den franska huvudstaden.

Flest oskyldiga mördades på konsertlokalen Bataclan där en grupp terrorister tog gisslan. När polisen återtog kontrollen hade 89 människor dödats inne i lokalen. Totalt mördades 130 personer i den dagens koordinerade dåd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Terrorism