Stephen Hawking

Budskap från Hawking strålades ut i rymden

Av: 

TT

Stephen Hawking har förts till sista vilan i Westminster Abbey i London.

Foto: Ben Stansall/AP/TT

Den brittiske skådespelare Benedict Cumberbatch talade under minnesceremonin för Stephen Hawking.

Foto: Ben Stansall/AP/TT

Stephen Hawking avled 14 mars. Bilden togs 2015.

Foto: Joel Ryan/AP/TT

NYHETER

Hans liv kretsade kring universums hemligheter. Passande nog skickades den brittiske fysikern Stephen Hawkings röst ut i rymden, mot närmaste svarta hål, i samband med att han fördes till den sista vilan.

Kort efter det att askan efter den världsberömde vetenskapsmannen placerats mellan Charles Darwin och Isaac Newton i Westminster Abbey i London riktades en antenn i Spanien mot rymden. Stephen Hawkings röst strålades ut mot närmaste kända svarta hål, 1A 0620-00, som ligger omkring 3 500 ljusår bort.

Den grekiske kompositören Vangelis har skapat musik som fogats samman med fysikerns robotlika röst i ett stycke som är runt sex minuter långt. Det tog den europeiska rymdorganisationen ESA 35 minuter att sända ut det i rymden, enligt CNN som också rapporterar att inspelningen kommer att göras tillgänglig för allmänheten vid ett senare tillfälle.

Budskap om fred

Dottern Lucy Hawking beskriver det som "ett meddelande om fred och hopp, om enighet och vårt behov av att leva tillsammans i harmoni på den här planeten".

Hawking, som ägnade en stor del av sitt värv åt att forska kring svarta hål, dog i mars efter ett liv med nervsjukdomen ALS. Han blev 76 år. Omkring tusen personer från allmänheten samlades tillsammans med familj och vänner för ett sista farväl vid Westminster Abbey. Även besökare från framtiden välkomnades till gravsättningen – en blinkning till den fest för tidsresenärer som Hawking en gång arrangerade, dock utan att någon dök upp.

Inspiration

Bland talarna på ceremonin fanns bland andra skådespelaren Benedict Cumberbatch, som spelat Hawking i en tv-film, och astronauten Tim Peake. Men bland gästerna fanns också tre ungdomar, som precis som Hawking använder sig av talsyntes för att kommunicera.

– Han har inspirerat mig till att vara mitt bästa jag och inte låta något, inklusive mitt funktionshinder, hålla mig tillbaka, säger 20-årige Jason Felce till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

I dag begravdes Stephen Hawking i Cambridge

ÄMNEN I ARTIKELN

Stephen Hawking