Fet kisse kan omhändertas - måste banta

avAnna Hansson

Foto: GEORGE GONGORA / TT / NTB Scanpix
Arkivbild.

En katt i Vänersborg är så tjock att ägarna måste få den att gå ned i vikt − annars kan katten omhändertas. Fetma hos katter ökar och anmälningar om överviktiga katter är något som djurskyddet får in ofta.

– Fetma ökar risken för förkortad livslängd, säger Karin Lundborg, vid djurskyddet i Västra Götaland.

En katt i Vänersborg var vid ett veterinärbesök så tjock att den inte kom åt att tvätta sig ordentligt och hade fått sår i rumpan. Katten vägde nästan åtta kilo, dubbelt så mycket som dess idealvikt.

Veterinären anmälde händelsen till länsstyrelsen som konstaterar att katten måste gå ner 160 gram i månaden. Varannan månad ska ett viktintyg skickas in till länsstyrelsen - annars kan det sluta med att katten omhändertas.

– Precis som hos oss människor så är det ingen som mår bra av att vara överviktig. Det sliter på katternas kroppar, säger Karin Lundborg, enhetschef för veterinär- och djurskydd i Västra Götaland.

Fetma – vanligt problem hos katter

Övervikt hos katter är ett ökande problem i Sverige och länsstyrelsen får in många anmälningar i frågan.

– Vi har en hel del ärenden om överviktiga katter och hundar, säger Henrietta Johansson, funktionschef på djurskyddet i Västra Götaland.

Vanligast är att privatpersoner anmäler något de uppfattar som ett missförhållande. Länsstyrelsen kontrollerar sedan om det är någon fara för djuret eller om det verkar må bra.

– Vi gör en professionell bedömning och ser hur allvarligt det är. Vi bedömer från fall till fall, säger Henrietta Johansson.

Så får du katten att gå ner i vikt

Om din katt är för tjock är det viktigaste, enligt Karin Lundborg vid djurskyddet, att ta kontakt med veterinär.

– Katter är individer som oss människor. Vissa kan titta på maten och andra kan äta hur mycket som helst. Hos veterinären kan du få en långsiktig plan om hur din katt ska gå ner i vikt, säger hon.

Särskilt om du har en innekatt är det lätt att de lägger på sig. Klätterställningar kan vara ett bra hjälpmedel mot fetma - och glöm inte att själv aktivera katten.

− Lek med den helt enkelt, säger Karin Lundborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Djurskydd

Fetma