Misstänkt i Allrahärvan gripen – i Dubai

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

En person som är misstänkt för grovt givande av muta i Allrahärvan har gripits i Dubai, rapporterar Svenska Dagbladet. Mannen har begärts utlämnad till Sverige.

– Så vitt jag vet känner till sitter han häktad i Dubai, säger åklagare Thomas Hertz till Aftonbladet.

Mannen är en av de två personer som varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt givande av muta i samband med Allra-skandalen. Han har nu gripits av polisen i Dubai. Något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

– Det var väntat. Jag har sedan tidigare sagt att den här delen av åtalet kan avhandlas helt självständigt. Men det är klart det blir mer robust om man kan ha alla personer med i samma förhandling, säger åklagare Thomas Hertz till Aftonbladet.

Vilka kontakter har du haft med polisen i Dubai?

– Det kan jag inte gå in på.

Misstänkta Allra-toppar levde lyxliv

Huvudägarna i pensionsbolaget Allra, Alexander Ernstberger och David Persson levde lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen och en egen helikopter. Samtidigt som företagets 130 000 pensionssparare drabbades av höga avgifter och dålig avkastning.

När det nystades upp att Ernstberger och Persson gjort en vinst på 100 miljoner i och med att mäklarbolaget Oak Capital investerade i företaget ledde det till att bolaget polisanmäldes. Åklagare Thomas Hertz menar att investeringen är en muta och Ernstberger och Persson är misstänkta för grovt tagande av muta.

Den gripne mannen i Dubai är en av nyckelpersonerna i Oak Capital.

Lämnade landet

När misstankarna mot Allra och Oak Capital började hopa sig lämnade den nu gripne mannen landet. Han har, liksom Ernstberger och Persson, hela tiden nekat till anklagelserna och ska inte självmant ha anmält sig till polisen i Dubai, enligt åklagaren.

– Nej, det har han inte. Jag har uppgifter om hur gripandet gick till, men jag kan inte gå in närmare på det, säger Thomas Hertz till Svenska Dagbladet.

Begärs utlämnad

Thomas Hertz har begärt att den misstänkte mannen ska utlämnas till Sverige. Men när det i så fall blir går inte att säga. Mannen har rätt att överklaga utlämnandet, vilket kan förlänga processen.

– Det kan vara allt mellan en månad och ett år. Det är helt beroende på hur rättssystemet i Dubai ser ut. Det är inget jag råder över, säger Thomas Hertz, till Aftonbladet.

Var befinner sig den gripne mannen nu?

– Så vitt jag vet känner till sitter han häktad i Dubai.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens advokat Sargon De Basso som inte har någon kommentar till gripandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE