Kim Jong-un framme i Vietnam – redo för toppmötet

Donald Trump och Kim Jong-un möts under onsdagen

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kim Jong-uns tåg har rullat in i Vietnam inför toppmötet med Trump.

På agendan står Nordkoreas kärnvapenprogram. Trump säger sig dock inte vilja stressa fram något beslut.

– Jag har inte bråttom. Jag vill inte stressa någon. Jag vill bara inte ha kärnvapentester. Så länge det inte är några tester är vi glada, sa Trump under ett tal i söndags.

Nordkoreas ledare Kim Jong-uns har åkt tåg i två dagar genom Kina och under tisdagsmorgonen svensk tid rullade det specialbyggda gröna pansartåget in vid gränsstationen Dong Dang och ut klev Kim Jong-un på den utrullade röda mattan.

1 av 5 | Foto: AP
Diktatorn reste med sitt specialbyggda gröna pansartåg.

I Dong Dang välkomnades den nordkoreanska ledaren som anlände tillsammans med sin syster Kim Yo-jong, med pompa och ståt. En parad bestående av vitklädda militärer hörde till välkomstkommittén.

Från Dong Dang kommer Kim Jong-un att åka bil till Hanoi. Ett dussintal livvakter omgärdade ledarens limousine. Innan mötet med den amerikanska presidenten i morgon ska Kim hinna med ett statsbesök i Vietnam.

På schemat står först ett kort möte på tu man hand, sedan en middag med inbjudna gäster. Ytterligare ett möte inplanerat under torsdagen. Vid Trumps sida kommer utrikesminister Mike Pompeo att finnas, även han anlände under tisdagen.

Efter de två ledarnas första möte i Singapore i juni väcktes förhoppningar om att Nordkorea kommer att lägga ned sitt kärnvapenprogram. Frågan står högst på dagsordningen inför mötet, under tisdagskvällen väntas Trump landa i Vietnam.

Trump: ”Har inte bråttom”

De senaste dagarna har presidenten pratat om att han hoppas på ett genombrott i diskussionen men att han inte vill stressa fram något.

– Jag har inte bråttom. Jag vill inte stressa någon. Jag vill bara inte ha kärnvapentester. Så länge det inte är några tester är vi glada, sa Trump under ett tal på söndagen.

Senast Nordkorea utförde ett kärnvapentest var i september 2017 och senast en ballistisk missil skickades var i november 2017.

Publicerad:

LÄS VIDARE