Jemensamtalen: Nytt möte i början på nästa år

avTT

Foto: Stina Stjernkvist/TT
FN-sändebudet Martin Griffith vid måndagens pressträff om Jemenförhandlingarna som pågår på Johannesbergs slott utanför Rimbo i Uppland.
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Huthirebeller i al-Hudaydah. Arkivbild.
Foto: David Keyton/AP/TT
Huthirebellerna och regeringen i Jemen är överens om fångutbytet. Samtalen hålls i Johannesbergs slott i Rimbo.

Efter samtalen i Sverige blir det fortsatta överläggningar redan i början av nästa år mellan Jemens regering och Huthirebellerna.

Hittills är inga överenskommelser klara på Johannesbergs slott utanför Rimbo, men FN-sändebudet Martin Griffiths hoppas kunna berätta om "riktiga nyheter" inom två, tre dagar.

– Nu är vi halvvägs igenom, sade den erfarne brittiske diplomaten på en mycket välbesökt pressträff i golfbanans klubbhus sent på måndagseftermiddagen, och tackade de internationella medierna för att hålla intresset vid liv för kriget i Jemen och dess katastrofala följder för den jemenitiska befolkningen.

Överläggningarna startade den 6 december. Griffiths avslöjar inte hur nära parterna är i de många komplexa frågorna, men berättar att det är mycket tätt med möten där detaljerade diskussioner förs.

Öppnandet av flygplatsen i Sanaa har diskuterats liksom stridigheterna kring hamnstaden al-Hudaydah och storstaden Taiz i högländerna. En överenskommelse om fångutväxling är klar inom kort och parterna är nära enighet om hur Jemens finanser ska lösas, enligt Griffiths:

– Vi har börjat komma till en punkt där vi förstår varandra och kan offentliggöra vad vi kommit fram till inom de närmaste dagarna.

Lovar öppenhet

Griffiths ger ett löfte i alla fall:

– Innan vi åker härifrån ska vi vara så öppna som möjligt om vad som uppnåtts.

Att ännu inga beslut eller överenskommelser är klara efter bara några dagar är helt normalt för den här typen av förhandlingar, poängterar Griffiths, vars bild är att parterna behöver få en överblick över alla förslag, hela paketet så att säga, innan de är mogna att fatta beslut i någon fråga.

Griffiths upprepar sin optimism, men betonar samtidigt:

– Lösningen för Jemen kan bara jemeniterna själva nå fram till.

Nästa samtalsrunda ska inledas i början på nästa år. Plats och datum är ännu okända.

Hamnen svårlöst

Den förmodligen svåraste frågan att lösa gäller al-Hudaydah som rebellerna kontrollerar. Jemens regering accepterar att FN får en övervakande roll i staden men avvisar en permanent lösning, meddelar utrikesminister Khalid al-Yamani. Regeringssidan vill att den jemenitiska polisen ska beskydda staden, men är beredd att acceptera att FN får övervaka hamnen som är en livlina vad gäller införsel av mat och andra förnödenheter.

Huthirebellerna har krävt att al-Hudaydah ska bli en neutral zon. Detta avvisas skarpt av regeringssidan.

– Lösningen att placera ut fredsbevarande styrkor eller någon annan form av permanent FN-närvaro, eller att göra staden till en neutral zon, är något vi aldrig kommer att acceptera, säger al-Yamani enligt AFP.