Bedrägeriutredning mot Szyber (KD) nerlagd

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Den tidigare riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) har varit skäligen misstänkt för bedrägeri, men nu är utredningen nerlagd. Arkivbild.

Bedrägeriutredningen mot den tidigare riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) har lagts ner.

På grund av bedrägerimisstankarna blev hon sparkad från både partistyrelsen och Kristdemokraternas verkställande utskott.

Utredningen gällde en resa till Västkusten sommaren 2015 som hon fick ersättning från riksdagen för.

– Misstanken gällde att den resan huvudsakligen skulle ha varit av privat karaktär och att hon därför inte hade rätt till ersättning från riksdagen. Men hon har lämnat en berättelse som, så långt vi kan kontrollera, stämmer – att hon har haft uppdrag som berättigar till ersättning från riksdagen samtliga dagar som hon har varit där, säger åklagare Joakim Zander till TT.

Aftonbladet, som granskade flera av Szybers resor, rapporterade att hon under resan till Lysekil deltog i ett bröllop.

– Enligt riksdagsförvaltningen har man rätt att ha privata åtaganden också under en tjänsteresa. Det är en bedömningsfråga, säger man, hur mycket av resan som får vara av privat karaktär, säger åklagaren.

Efter tidningens rapportering medgav Szyber att det blivit fel och hon betalade tillbaka sin sambos hotellkostnad på 800 kronor.

Aftonbladet granskade även resor som Szyber gjort till Venedig och Rom, då hon låtit skattebetalarna stå för familjens hotellkostnader. Dessa resor har inte utretts av polis och åklagare.

"Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt", skrev Caroline Szyber på sin blogg i samband med avslöjandet. Hon betalade då även tillbaka pengarna som riksdagen lagt ut för resorna, totalt 35 000 kronor.

Rättad: I en tidigare version av denna text var det oklart om Caroline Szyber betalat tillbaka.