Sju miljoner för skämt om bin Ladin

Publicerad:
Uppdaterad:

En brittisk advokat får ett rekordstort skadestånd sedan hon stängts av från sitt jobb för ett skämt om Usama bin Ladin.

Halima Aziz arbetar på åklagarmyndigheten. Dagarna efter attacken mot World Trade Center 2001 stoppades hon av en väktare när hon skulle till jobbet.

På frågan om hon var en säkerhetsrisk svarade Aziz: ”Jag är kompis med bin Ladin”. Kommentaren ledde till att hon stängdes av från sitt arbete.

Aziz protesterade mot avstängningen och hävdade att hon aldrig hade stängts av om hon varit vit. Efter flera juridiska turer har hon sju år senare fått rätt och tilldömts ett skadestånd på 600 000 pund – motsvarande över sju miljoner kronor.

– Om de hade bett om ursäkt direkt hade jag nöjt mig med det. Jag är hundra procent säker på att det här aldrig hade hänt om jag inte varit muslim från Asien, säger Aziz till AFP.

Hon säger också att målet aldrig handlat om pengar utan om ”att få tillbaka jobbet och att visa att de gjort fel”. Pengarna ska hon därför använda till ett barnhem i Pakistan.

TT

Publicerad: