Rekordstort gap mellan blocken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gapet mellan blocken är rekordstort i Sifos februarimätning. De tre oppositionspartierna har ett försprång på 19,4 procentenheter över de fyra regeringspartierna.

– Det är samma väldigt dåliga läge för den sittande regeringen. De är fortfarande nere i den där gropen, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och valforskare, till Svenska Dagbladet som tillsammans med Göteborgs-Posten publicerar opinionsundersökningen.

Fp tappar

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 57,6 procent jämfört med 38,2 procent för moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. Men ingen av förändringarna är statistiskt säker.

Socialdemokraterna får 45,5 procent i februarimätningen, vilket är en uppgång med 2,4 procentenheter jämfört med förra mätningen och partiets högsta notering sedan 1994. Moderaternas 21,4 procent är en ökning med 1,0 procentenhet. Miljöpartiet backar med 0,6 procentenheter till 6,6 och samma siffra får folkpartiet som har förlorat 0,8 procentenheter.

Sd under riksdagsspärren

Även centerpartiet minskar med 0,8 procentenheter till 6,0 och vänsterpartiet med 0,5 procentenheter till 5,5. Kristdemokraterna har tappat 1,1 procentenheter och hamnar på 4,2 procent medan Sverigedemokraterna får 2,9 procent, samma som i Sifos förra mätning.

1905 personer intervjuades av Sifo den 4–14 februari.

TT

Publicerad: