FN: Inga militärer i skolbyggnaden

FN-organ förnekar Israels uppgifter

Attacken mot den palestinska skolan kostade 42 liv. Israel hävdar att den var bas för militär verksamhet – men FN hävdar att inga militärer fanns i skolan.
Attacken mot den palestinska skolan kostade 42 liv. Israel hävdar att den var bas för militär verksamhet – men FN hävdar att inga militärer fanns i skolan.

FN-biståndsorganet Unrwa avvisar de israeliska uppgifterna om att organisationens skola användes för angrepp mot de israeliska trupperna.

Israel har efter en intern utredning hävdat att granatbeskjutningen som dödade 42 människor som sökt skydd i skolan var berättigad eftersom elden riktades mot militanta grupper, något som bestämt förnekas av FN.

– Efter en inledande undersökning är vi 99,9 procent säkra på att det inte fanns några väpnade grupper eller militanta aktiviteter i skolbyggnaden eller på skolområdet, säger Christopher Gunness, talesman för Unrwa, till AFP.

Slutar bomba

Israel ska sluta bomba Gazaremsan under tre timmar varje dag med start på onsdagen, meddelar armén enligt AFP.

Stoppet ska gälla mellan klockan 13 och 16 lokal tid, alltså mellan 12 och 15 svensk tid.

Öppnar ”humanitära korridorer”

Premiärminister Ehud Olmerts kansli meddelade tidigare att Israel ska öppna ”humanitära korridorer” i Gazaremsan för att låta förnödenheter till befolkningen nå fram.

Samtidigt trappas det diplomatiska spelet upp och Egypten har presenterat en plan för vapenvila som Israel överväger.

Fredsplan vinner stöd

Israels krig i Gazaremsan har varat i tolv dagar och uppges hittills ha krävt 666 palestiniers liv och skadat nästan 3 000. Enligt palestinska sjukhuskällor finns 215 barn bland de döda.

Under natten samlades FN:s säkerhetsråd för att diskutera utsikterna för en omedelbar vapenvila. Både Turkiet och Frankrike sade under mötet sig vara villiga att delta i övervakning av en vapenvila.

Publisert: