Till slut förlorade hon mot cancern

Ingela Agardh somnade in hemma i villan

hemma på gården För bara några månader sedan berättade Ingela Agardh om sin sjukdom i en lång intervju i Aftonbladet. ”Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har faktiskt ingen stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde”, sa hon då. I går förmiddag somnade hon in hemma på sin gård, 59 år gammal.
hemma på gården För bara några månader sedan berättade Ingela Agardh om sin sjukdom i en lång intervju i Aftonbladet. ”Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har faktiskt ingen stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde”, sa hon då. I går förmiddag somnade hon in hemma på sin gård, 59 år gammal.

För 14 dagar sedan blev hon dramatiskt sämre.

Ingela Agardh, 59, förstod att hon skulle dö.

Hon fick somna in som hon önskade – hemma i sin säng, med sin man och dotter bredvid sig.

– Det var lugnt och stilla, säger dottern Charlotte Agardh, 23.

Hon var ett av våra mest populära nyhetsankare. Klockan halv tolv i går förmiddag somnade journalisten Ingela Agardh in hemma i villan utanför Malmköping.

Både hennes mamma och mormor dog i cancer. Ingela visste att hon stod på tur. Hon var inte rädd.

Hittade en ny knöl efter 13 år

Sommaren 1987 upptäckte Ingelas man Veijo knölen i hennes högra bröst. Ingela tog det inte så allvarligt, hon reste sig bara upp på arbetspasset på Aktuellt och sa:

– Jag är borta en stund, jag ska till Radiumhemmet, jag har cancer.

En bit av bröstet opererades bort. När beskedet kom – cancern hade inte spritt sig – firade hon och Veijo med champagne och kaviar.

Men i februari 2000 hittade hon en ny knöl. Den här gången var cancern aggressivare. Hela bröstet opererades bort. I ytterligare fem år skulle hon få vara frisk innan cancern kom tillbaka – en sista gång.

Nu hade den spritt sig till bukhålan, det fanns ingen bot. Ingela Agardh fick cellgiftsbehandlingar. Hon förstod att hennes dagar var räknade.

”Döden håller mig i handen”

– Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har faktiskt ingen stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde, sa hon till Aftonbladet i mars, i en av sina sista intervjuer.

Men hon slutade inte leva för det. Hon hade en stark tro och reste runt som, vad hon själv kallade amatörevangelist. Och hon skrev en bok om sig själv, som gavs ut tidigare i år.

– Jobbet gick först, ända till slutet. Hon är ju journalist, så det är självklart, säger dottern Charlotte.

Samtidigt var Ingela Agardhs man sjuk – drabbad av cancer, diabetes, blodproppar och stroke.

– Vi har haft en styrka i att vi varit sjuka båda två, den som har varit starkast har tagit ansvaret för den andre, har hon sagt till Aftonbladet.

Den sista tiden mådde Ingela Agardh ganska bra. Hon levde stillsamt på gården med Veijo och sina älskade hundar. Men för två veckor sedan hände något.

– Mamma blev dramatiskt sämre. Även om vi var inställda på att det här skulle hända så blev det en jobbig period, det gick snabbare än vi trodde, säger dottern Charlotte.

Besöken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna blev täta.

– När hon blev så dramatiskt sämre förstod hon själv att det var dags, säger Charlotte.

Ingela hade en önskan – att få sluta livet hemma i villan. Där var hon det sista dygnet, med sin dotter och man.

– Hon somnade in här hemma. Det känns skönt att hon fick göra det, säger Charlotte Agardh.

Intervjun sändes i tv

Några timmar senare sändes en förinspelad intervju med Ingela i SVT:s ”En bok – en författare”, där hon berättade om sin bok och sin cancer.

– Jag har en utmätt tid, fastän jag inte vet hur lång den är, sa hon.

– Det förändrar livet. Jag måste plötsligt ta ställning till att det här kan vara den sista sommaren. Och det är inte tragiskt. Jag förvånar mig själv, jag borde säga att jag vill leva och så

känner jag inte riktigt så, utan jag känner att livet är färdigt med mig.

Ken Olofsson, Jill Sjölund

Publisert: