Vindkraft på Sergels torg

Publicerad:
Uppdaterad:

Egen el mitt i city

Foto: Henry Lundholm

Det är på Kulturhusets tak I hjärtat av Stockholm som fyra vindsnurror monteras som en del i kulturhusets miljösatsning Ekorummet. Men snurrorna är mer än bara PR för kulturhusets evenemang, de producerar faktiskt el, rapporterar Ny Teknik.

Ekorummet blir en del av kulturhusets takterass där det kommer att arrangeras utställningar, debatter och prova-på-aktiviteter med teman som energi, mat, staden, design och arkitektur.

Vindsnurrorna lånas ut av entrepenören och journalisten Johan Ehrenberg som hoppas på PR för sitt nya företag “Egen el”.

– Jag ser de här snurrorna som ett genombrott för mina idéer om att vi kan göra vår egen el även i städerna, sager Johan Ehrenberg till Ny Teknik.

De fyra mikroturbinerna kommer att kopplas till en monitor i kulturhusets entré men ännu vet man inte hur mycket el de kommer att producera.

– Men man får nog räkna med att varje turbin ger ungefär hälften, 1500 kW/h om året, jämfört med om de stod på en öppnare plats, säger Johan Ehrenberg till Ny Teknik.

Kulturhuset har under de senaste åren satsat på att göra byggnaden mer miljövänlig, förra året monterades solceller på taket, kopplade till en monitor i entrén så att besökarna kan följa hur mycket el som produceras.

Ekorummet invigs på fredag då kulturhusets takterass öppnar för säsongen. Maths Eggeby, projektledare för ekorummet hoppas att det blir en plats som inspirerar människor att leva ett mer miljövänligt liv och erbjuda hjälp att göra miljöriktiga val.

- Det här visar att vi i det här huset inte bara bryr oss om estetik, säger Maths Eggeby till Ny Teknik.

Ekorummet finansieras av Klimp, det statliga klimatinvesteringsprogrammet, med tre och en halv miljon kronor.

Sofia Sofroniadou/Minimedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN