Minst 59 döda i nattklubbsbrand

Av: Camilla Sundell, Maria Hellström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP

En brand utbröt på nattklubben Santika club i centrala Bangkok i samband med nyårsfirandet.

59 personer har hittills dött och omkring 130 personer har skadats.

Ett stort antal dödsoffer i branden i väntan på borttransport.
Foto: AP
Ett stort antal dödsoffer i branden i väntan på borttransport.

De uppemot 1 000 festdeltagarna på nattklubben hade knappt hunnit önska varandra gott nytt år innan en kraftig smäll hördes. Lågor spred sig snabbt inne i den två våningar stora nattklubben på det populära turiststråket på gatan Ekkamai.

– Alla dansade och plötsligt kom en stor flamma från scenen och alla sprang, säger en kvinnlig nattklubbsbesökare till nyhetsbyrån Reuters.

Dussintals kroppar insvepta i vita lakan låg på trottoaren utanför klubben. Många så svårt brända att de blir svåra att identifiera. Samtidigt arbetade räddningstjänsten med släckningsarbetet inne i lokalen, som totalförstördes.

Olyckan inträffade omkring klockan 00.30 lokal tid (18.30 svensk tid). Endast en dörr var känd för festdeltagarna, uppger AP. Flera krossade rutor och kastade sig ut genom fönster. En del av offren blev ihjältrampade i tumultet när de försökte fly.

- Det bara small till och folk började springa. Elden rörde sig väldigt snabbt, säger ett vittne till Reuters.

Brandorsaken har inte fastställts. Polisen har tidigare gått ut med att elden kan ha uppstått efter att nyårsraketer avfyrats inne på nattklubben. Lokala medier har uppgett att det kan ha handlat om ett elfel.

Bland de skadade finns människor från Thailand, Holland, Japan, Nepal och Australien. Utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om att svenskar skulle ha varit på plats.

– Vi håller på att undersöka det, säger Claes Jernaeus vid UD:s presstjänst till TT.

Publicerad: