”Det gick så fort”

avKerstin Weigl

NYHETER

Minuterna som ledde fram till brandkatastrofen

Foto: Foto: BENGT KULÉN
TRAGEDI Diskoteksbranden i Backa, Göteborg, tog 63 unga människors liv. I dag är det tio år sedan den tragiska händelsen – Aftonbladet har kartlagt kvällen i Makedonska föreningens lokal.

I kväll minns Sverige natten på Backaplan i Göteborg då 63 tonåringar dog.

– Det gick så fort, säger Danijel, Hozan och Shirin som överlevde.

Aftonbladet har gjort en unik 3D-grafik om minuterna som ledde fram till den största brandkatastrofen i modern tid.

Exakt vad som hände torsdagen 29 oktober 1998 har varit svårt även för de överlevande ungdomarna att överblicka, alla var de påverkade av den giftiga brandgasen som snabbt fyllde lokalen. En sak vittnade de genast om: det snabba händelseförloppet.

I efterhand visar förundersökningen samma sak.

Klockan elva på kvällen festar gärningsmannen på scenen – högst 25 minuter senare tänder han på.

Tjugo i tolv väller brandröken in och tonåringarna har fem minuter på sig innan de börjar förgiftas på allvar.

När brandmännen tar sig in hör de hjälprop från omkring hundra ungdomar i lokalen. Men vid midnatt fem minuter senare är det tyst medan de letar efter överlevande bland de döda och medvetslösa. Allt som hörs är ringande mobiltelefoner.

De fick ut 50 personer

Brandmännen fick ut omkring 50 personer, med hjälp av ungdomarna själva. Aftonbladet har träffat tre av dem.

Danijel Gubic var 15, hade uppträtt på festen och befann sig utomhus när branden utbröt. Gick tillbaka in i lokalen för att leta upp sin dåvarande flickvän, som är kusin med Hozan. Danijel hittades medvetslös i korridoren före garderoben.

Hozan Sadek var 13 år, gick olovandes på fest och förstod först inte allvaret. Gick hand i hand med Danijel och två flickor mot utgången när hon trampades ner, på samma ställe som Shirin. Låg med halva kroppen i garderoben och ansiktet mot väggen.

Shirin Shaker 13 år, hade varit på festen några minuter när larmet gick om branden. Gick snabbt mot utgången men fastnade i folkmassan nära garderoben, förlorade medvetandet. Väcktes av en spark mot huvudet. Tog sig av egen kraft genom muren av kroppar till utgången.

Hon glömmer aldrig känslan när en hand greppar hennes och drar henne ut. Det var, säger hon, ungefär som att födas på nytt.