Det här vill John McCain

avStefan Persson

Första deltävlingen är avklarad för republikanernas John McCain.

aftonbladet.se har kartlagt kandidatens åsikter i de frågor som amerikanerna anser vara viktigast inför presidentvalet i höst.

John McCain.

1. Ekonomin (35%)

Att sänka skatterna har varit ett återkommande vallöfte från McCain. Till exempel har han sagt att han vill sänka företagsskatten från 35 procent till 25 procent.

– Jag tror inte att vi är på väg ned i en lågkonjuktur. Ingenting är oundvikligt i den här världen. Det handlar bara om att vara disciplinerad, att dra ned på skatterna och minska utgifterna. Amerikas ekonomi är stark och våra bästa dagar finns framför oss, såväl ekonomiskt som på alla andra plan.

2. Irak (25%)

Den före detta krigsfången i Vietnamn har hela tiden stöttat president Bushs linje när det gäller Irakkriget. McCain röstade för kriget och stödde Bushs veto mot förslaget att ta hem trupperna tills mars 2008.

– Jag kommer att fortsätta med strategin som vi har, och som är framgångsrik. Men jag ska vara ärlig: vi har fortfarande en lång väg att gå. Vi har märkt att den svåraste delen av demokrati är upprätthållande av lag och ordning. I den frågan återstår mycket arbete.

– Folk brukar fråga: ”hur länge ska vi vara kvar i Irak”. Den frågan är antingen naiv eller missförstådd. Det handlar inte om hur länge vi är i Irak, utan hur vi är och vad vi gör när vi är där.

Sjukvård (18%)

Vill inte anslå statliga pengar till att göra sjukvården tillgänglig för alla. McCain pratar i stället om att satsa på reformer av det privata systemet.

– Jag vill behålla nivån på sjukvården och jag vill göra den tillgänglig. Problemet med sjukvården i USA är kostnaden. Och förra året gick kostnaderna upp med tio procent.

Invandring (10%)

Stödde Bushs förslag om att öka anslagen till gränskontrollen. McCain röstade även för förslaget att bygga ett 700 mile långt staket längs gränsen mellan Mexiko och USA.

– Budskapet är att vi måste säkra våra gränser. Och jag kommer att säkra våra gränser, för jag vet hur man ska göra. Jag kommer från en gränsstat och vi har haft väldiga besvär med illegal invandring. Men vi måste också närma oss hela frågan på ett humant och respektfullt sätt. Jag tänker inte ringa upp en soldat i Irak och säga att jag deporterar hans mamma.

Terrorism (9%)

Vill öka antalet soldater inom alla grenar. Vill göra armén och flottan starkare, ge mer anslag till underrättelsetjänsten och öka hela försvarsbudgeten. McCain har även talat om det omstridda fängelset i Guantanamo Bay – som han vill stänga.

– Ha inga tvivel om hur onda de här människorna är. Och en av deras ledare befinner sig någonstans i Afghanistan eller Pakistan. Hans namn är Usama Bin Laden. Han förmedlar budskap av hat och förstörelse, han rekryterar, utbildar och motiverar de här onda människorna. Och jag vill säga till er, att om jag så måste följa honom till helvetes portar, så kommer jag att få tag i Usama Bin Laden och ställa honom inför rätta.

Övriga (2%)

Exempel på övriga frågor: Abort

Har tydligt tagit ställning mot abort.

– Jag skulle göra allt i min makt för att förbjuda det fruktansvärda ingreppet. Vi som tror på de oföddas rätt måste göra allt vi kan (för att stoppa ingreppet), inte bara här i Amerika utan på vilken plats som helst i världen.

Utbildning:

– Vi behöver ha hemundervisning, om det är vad människor vill. Vi behöver belöna de bra lärarna och hitta nya jobb åt de dåliga.

– Jag tror på att valmöjligheter och konkurrens är en viktig del av utbildningen i Amerika. Vi måste förstå att utbildning är en av byggstenarna för Amerikas framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM