Obama gav dubbla budskap om Irak

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fick kalla tillbaka reportrarna till en andra presskonferens

Obama höll presskonferens i Fargo, North Dakota men fick kalla tillbaka reportrarna efter ett missförstånd.

– Låt mig vara så tydlig jag kan. Min avsikt är att göra slut på detta krig, sade Obama vid presskonferensen.

Samtidigt pratar den tidigare så kritiska McCain allt mer om att ta hem trupperna.

I samband med firandet av USA:s nationaldag 4th of July har Irak-kriget åter hamnat på agendan i den amerikanska valkampanjen.

Demokraternas presidentkandidat Barack Obama hamnade på torsdagen i polemik om sina planer att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Irak och tvingades kalla tillbaka reportrar till en andra presskonferens i Fargo, North Dakota.

Vid en tidigare presskonferens sade Obama att han kunde tänka sig att omarbeta sin 16 månaders-plan för tillbakadragandet efter att han besökt Irak, ett uttalande som gjorde att han tvingades kalla tillbaka reportrarna för ett klargörande.

Vill avsluta kriget

– Låt mig vara så tydlig jag kan. Min avsikt är att göra slut på detta krig. Under min första ämbetsdag kommer jag att kalla in stabscheferna och ge dem ett nytt uppdrag och det är att göra slut på kriget, sade Obama vid presskonferensen.

Men han tillade att han skulle vara en usel överbefälhavare om han inte tog faktiska omständigheter med i beräkningen. Truppernas säkerhet och behovet av att vidmakthålla stabiliteten bestämmer takten, sade han.

McCain mer positiv till att ta hem trupperna

Samtidigt har John McCain den senaste tiden ändrat inställning till Irak-kriget.

McCain har tidigare varit oerhört kritiserad för sitt uttalande om att han skulle behålla de amerikanska trupperna i Irak i 100 år om det behövdes men har nu ändrat till en mer positiv inställning mot att avsluta kriget, uppger New York Times på nätet.

Redan tidigare i våras disskuterade han att ta hem alla trupperna redan innan 2013 dock utan att ge några som helst detaljer om hur det skulle gå till.

Det senaste från republikanen är att USA ska dra sig ur Irak- " Vi ska dra oss ur kriget som stolta vinnare" ska McCain ha sagt nyligen, skriver New York Times på nätet.

Publicerad: