SUPER- FESTEN

avMagnus Sundholm

NYHETER

Stjärnorna hyllade Barack Obama med gratiskonsert – inför 400 000 åskådare

1 av 5 | Foto: Jason Reed
Hedersgästerna  Barack Obama och hans hustru Michelle hyllades som rockstjärnor när de kom till We are one-konserten vid Lincoln-monumentet. Efter att ha taget emot jättepublikens hyllningar satte sig presidentparet bakom skottsäkert glas.

LOS ANGELES. Firandet av USA:s tillträdande president har tjuvstartat.

Barack Obama fick ett stjärnspäckat mottagande i Washington.

U2, Beyoncé, Bruce Springsteen och en rad andra världsartister hyllade honom med en gratiskonsert inför fler än 400 000 åskådare.

– Allt är möjligt i Amerika, förklarade den blivande presidenten när han framträdde framför Lincolnmonumentet.

Med temat ”We are one” drog Bruce Springsteen igång konserten inför en enorm publik som fyllde parken på båda sidor om vattendraget framför monumentet.

Då hade Obama och hans hustru Michelle tagits emot som rockstjärnor när de anlände för att följa showen.

– När jag blickar ut här är det hopp jag ser. Ni har återigen visat att människor som älskar det här landet kan förändra det, sa Obama.

”Stöta på motgångar”

Han stod ensam vid foten av trappan framför statyn av en sittande Abraham Lincoln.

I talet varnade han för att en ekonomisk vändning kan ta flera år.

– Jag tänker inte låtsas att någon av de här förändringarna går lätt. Det kommer att ta mer än en månad eller ett år. Längs vägen kommer vi att stöta på motgångar, omstarter och dagar som testar vår grundläggande vilja att lösa det här som en nation.

Den tämligen dystra beskrivningen av läget sänkte inte stämningen.

Skådespelarna Denzel Washington och Tom Hanks höll tal.

– I dag inspireras vi av den man som vi har valt att bli USA:s 44:e president, sa Denzel Washington.

”The rising”, den låt Springsteen inledde med, skrev han som ett upprop efter terrorattacken den 11 september 2001. I går kväll framförde han den som en förhoppning om en ny era inom den amerikanska politiken.

”Enorma uppgifter väntar”

Arrangörerna hade tumme med vädergudarna. Lagom till konserten hade temperaturen krupit över noll efter att i förra veckan ha hållit Washington i ett köldgrepp.

Obama, Michelle, vicepresidenten Joe Biden och hans hustru Jill var showens hedersgäster. Efter att ha vinkat till publiken tog de plats bakom skottsäkert glas.

Efter showen tackade den tillträdande presidenten med orden:

– Trots de enorma uppgifter som väntar är jag i dag lika hoppfull som någonsin att Amerikas förenta stater kommer att lyckas – att våra förfäders dröm kommer att leva vidare.