De partilösa har avgjort valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-08

Sista minuten In i det längsta försökte kandidaterna övertyga den stora andel väljare som ännu inte hade bestämt sig.

När sista vallokalerna stängde vid 02:00 var det efter vad som ser ut att bli ett rekordhögt valdeltagande.

02:31 McCain verkar få sin supercomeback. När 14 procent av rösterna räknats har han 37 procent, jämfört med Romneys 28. Viktigaste valfrågorna för McCains väljare är enligt CNN: 1. Kriget i Irak 2. Ekonomi 3. Terrorism 4. Illegal invandring. Hillary har nu utökat sin ledning till 40 procent mot Obamas 36.

02.10: Enligt en första och mycket preliminär prognos när 11 procent av rösterna har räknats får Hillary Clinton 38 procent, och leder alltså över Barack Obama som får 36 procent. Därefter följer John Edwards med 17 procent. På den republikanska sidan leder John McCain mer övertygande – med 37 procent mot Romneys 28 procent. Efter dem följer Mike Huckabee med 12 procent och Rudy Guiliani med 9 procent.

02: 05 Av de som röstat på Hillary Clinton är 60 procent registrerade Demokratiska väljare, 37 procent hade registrerat sig som oberoende partilösa väljare. Bland de som röstade på Obama är motsvarande siffror 44 respektive 46 procent. Obama är alltså mer beroende av partilösa väljare än Hillary.

01.33 Ekonomi, Kriget i Irak och Sjukvård är de viktigaste valfrågorna för de som röstat i dag, enligt en vallokalsundersökning som refereras av Bill Schneider, politisk analytiker i CNN.

23.46 De oberoende, partilösa, väljarnas viktiga röster verkar gynna Demokraterna. Åtminstone enligt preliminära siffror från en väljarundersökning gjord under dagen på uppdrag av AP. Enligt den står de partilösa väljarna för fyra av tio röster på Demokraternas kandidater, och för tre av tio röster på Republikanernas kandidater.

22.47 New Hampshire uppges vara McCains bästa chans att återuppliva en presidentkampanj som nästan var död förra sommaren, uppger AP. En seger i det första primärvalet kan betyda en comeback för en comeback-specialist. McCain beskrivs som en överlevare som har suttit fem år som krigsfånge i ett vietnamesiskt fängelse. Han har dessutom klarat sig igenom en skandal i kongressen och tre fall av hudcancer.

För främste konkurrenten, Mitt Romney, skulle en New Hampshire-seger för McCain innebära en svidande förlust. Romney har spenderat tiotals miljoner dollar mer än andra republikaner på sin kampanj hittills.

McCains öde vilar nu i de partilösas händer. Samma väljargrupp hjälpte honom att vinna över George W. Bush 2000.

22.10 Obama fortsätter dominera över Clinton, men experter säger att det viktigaste inte är att han vinner utan med hur mycket.

21.43 Medan striden verkar stå mellan McCain och Romney i New Hampshire så får baptistpastorn Huckabee 25 procents stöd av repubikanerna nationellt. Giuliani med sina 20 procent kan se sig omkörd. De har Arizonasenatorn McCain bakom sig på 19 procent, skriver TT.

20.29 Undersökningar visar att det är jämt på den republikanska sidan mellan John McCain och Mitt Romney, skriver AP. McCain verkar leda något men har ingen klar fördel. För demokraterna leder Barack Obama före Hillary Clinton och med John Edwards på tredje plats.

20.04 Det väntas bli de partilösa väljarna som avgör vilka som går segrande ur valet i New Hampshire. Över 40 procent har ingen partitillhörighet och många av dem har in i det sista inte bestämt sig för vilken kandidat som ska få deras röst.

– Kandidaterna uppmanar människor att övertyga de oberoende att gå och rösta, rapporterar CNN.

För Hillary Clinton är det just de partilösa som ställer till problem för henne. De får rösta i New Hampshire, och de röstade på Obama i Iowa. Clinton har i så fall chansen att komma tillbaka i primärvalen den femte februari, då dessa är stängda för alla utom partimedlemmar.

Republikanernas Romney uppgav att partimedlemmarna kommer att rösta på honom och att de partilösa kommer att stödja honom.

19.02 Rösterna verkar luta åt Obamas respektive McCains håll i New Hampshire.

– Jag rider på en våg. Och ni är vågen, sa Obama vid ett möte före primärvalet, skriver TT.

De oberoende väljarna som inte har någon politisk partitillhörighet tros spela en stor roll i valet.

– Ingen vill spekulera om utgången, så tätt är det, säger CNN:s utsände på plats i Manchester.

19.00 Tre av republikanerna har dykt upp vid en kyrka i Manchester, där en av de största vallokalerna ligger. När Huckabee och Giuliani passerade varandra bad Huckabee skämtsamt den förre New York-senatorn om hans röst, skriver AP.

18.00 Vallokalerna är öppna.

Många av kandidaterna försöker ragga röster in i det sista och är ute och kampanjar i till exempel Manchester. Entusiasmen vid vallokalerna är stor och köerna långa utanför vallokalerna, enligt CNN. Det vackra vädret med den klarblå himlen kan hjälpa till att öka valdeltagandet. Människor från olika delar av USA har rest till delstaten för att föra fram sina kandidater. Folk går runt med skyltar och uppmanar bilar att tuta för just den kandidat de håller på.

17.06 Cirka nio timmar från slutresultat i New Hampshire. Ett rekorddeltagande väntas, enligt CNN, och kandidaterna har kört extra hårt inför det första primärvalet.

– Jag ska ta Bin Ladin, om jag så ska följa honom till helvetets portar, sa republikanernas John McCain när han talade vid ett möte i Manchester, New Hampshire.

– Jag ser mycket möjligheter för det här landet, och jag vill inte att vi faller baklänges, sa demokraternas Hillary Clinton vid ett av sina möten.

15.30 Vallokalen öppnade i Dixville Notch, New Hampshire, cirka 30 kilometer från den kanadensiska gränsen.

Kan dra röster

Om de första siffrorna kan ses som någon slags vägvisare till hur det går i valet är oklart, men de kan ha inverkan på hur människor väljer att rösta.

– Tidiga resultat kan vara vägvisare för följande stater. Om någon verkar leda så kan fler människor haka på det och fler kan tro att den här personen kan vinna. De kandidater som har fått färre röster i första primärvalet kan få klättra i uppförsbacke och kan få det svårare att få folk att uppmärksamma dem, säger CNN:s Tom Foreman.

Texten uppdateras

Många presidenter ur primärvalet

12 av 14 kandidater som har vunnit primärvalet från 1952 blev även presidenter. Bara George W Bush (2000) och Bill Clinton (1992) fick flytta in i vita huset fast de inte vann i New Hampshire.

Orten Dixville Notch har 75 invånare och 17 av dem valde att rösta på tisdagen. Förra gången det var dags för primärval, 2004, valde nio fler, 26 personer, i Dixville Notch att rösta.

För tre veckor sedan ledde New York-senatorn Hillary Clinton före Illinoissenatorn Barack Obama med 15 procent. Efter kampanjveckan i New Hampshire ligger de båda på 33 procent, enligt Gallup.

Delstaten New Hampshire, "Granitstaten", var en av 13 delstater som var med och grundade USA 1776 och har 900 000 röstberättigade.

Clinton ska ha lagt ut 5,4 miljoner dollar på kampanjen i New Hampshire. Notan för Obama blev 5 miljoner dollar och 1,7 miljoner dollar för Edwards.

Romney ska ha lagt ut mer pengar på tv inför primärvalet än alla hans motståndare tillsammans.

John McCain vann över George W. Bush i New Hampshire 2000, men nådde inte ända fram.

Källa: CNN, TT, AP

ANNONS