Vi behandlas som kriminella

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-07

PROTEST Sveriges papperslösa tänker inte gömma sig – nu vill de jobba vitt och gå med i facket.

De är här illegalt.

De jobbar svart.

De utnyttjas maximalt.

Nu vill de papperslösa organisera sig – men LO vacklar.

Flera fackförbund kartlägger nu den svarta arbetskraften bortom kollektivavtal.

– Vi tror att det finns 2 000 dokumentlösa bara i städbranschen. I utkanten av branschen finns en massa skumrask som vissa arbetsgivare varken kan eller vill ha koll på, säger Sten-Erik Johansson, Fastighets.

Papperslösa är en missilfråga för facket. Man värnar bra arbetsförhållanden – men accepterar inte illegal invandring eller svartarbete.

LO håller låg profil

I Spanien, Italien och Holland har illegala immigranter rätt att organisera sig. I Sverige tar Syndikalisterna in papperslösa, och Fastighets är positiva.

– Om vi värnar kollektivavtalet kan det inte finnas tusentals som flyter vid sidan av som vi har noll koll på. För ett värdigt samhälle och avtalens skull borde vi ta in papperslösa, säger Sten-Erik Johansson.

Centralt håller LO låg profil. Frågan ska upp på kongressen.

– Lösningen är inte att organisera papperslösa. Men det är inte samma sak som att vi accepterar deras situation, säger Thord Pettersson, integrationsansvarig på LO.

Omfattas inte av lagen

LO-förslaget går ut på att korta asylprocessen och göra det möjligt att anmäla arbetsgivare anonymt.

På Mynttorget i Stockholm står ett tjugotal papperslösa under en svart banderoll. Varje onsdag protesterar de mot sina arbetsvillkor. De flesta har sökt asyl, fått avslag och gått under jord. De överlever på osäkra slavjobb. I övrigt märks de inte alls.

– Det är dags att visa att vi finns. Vi behandlas som kriminella fast vi jobbar hårt, säger Yacine Asrami, ordförande i Papperslösa Stockholm.

Nästa år ska det bli lättare att rekrytera arbetskraft utanför EU.

– De papperslösa omfattas inte av den lagen, säger migrationsminister Tobias Billström.Jessica Ritzén