Nyheter

80 miljoner till val i Pakistan

NYHETER

I Pakistan har måndagens parlamentsval inletts. Över 80 miljoner har rätt att rösta i ett val som föregåtts av en rad blodiga terrordåd.

Fem människor, inklusive en oppositionskandidat, sköts ihjäl på söndagskvällen, sade polisen på måndagen. Asif Ashraf, som kandiderade till en provinsförsamling för Nawaz Sharifs parti, besökte sin valkrets i Lahore när hans bil besköts. Bland de fyra övriga som dödades fanns han sekreterare och hans livvakt.

Sharif och Asif Ali Zardari, make till den bortgångna Benazir Bhutto, fördömde mordet och krävde mördarna ska gripas.

I lördags dödades närmare 50 människor i en självmordsattack i det oroliga området vid Afghanistans gräns och i december dödades oppositionsledaren Benazir Bhutto efter ett valmöte.

Varnat för valfusk

Valet är tänkt att slutföra Pakistans återgång till full demokrati efter åtta år under president Pervez Musharraf som tog makten i en kupp 1999. Men oppositionen har redan på förhand varnat för valfusk och hotar med starka protester om misstankarna besannas.

Musharrafs talesman avfärdade på söndagen alla anklagelser om valfusk.

Opinionsmätningarna har pekat ut Bhuttos parti PPP som segrare, följt av PML-N som leds av Nawaz Sharif. På tredje plats ligger partiet PML-Q som stödjer Musharraf.

Musharrafs presidentpost står inte på spel i valet, men hans ställning kan bli kraftigt försvagad om folket väljer ett parlament som är fientligt inställt till honom.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter