Kollar hellre på fotboll med Obama än med McCain

”Kompisfaktorn” betydelsefull i USA-valet

John McCain.
John McCain.

Amerikanarna kollar hellre på en fotbollsmatch med Obama än med McCain.

Trivialt eller avgörande?

Enligt AP spelar ofta presidentkandidaternas ”kompisfaktor ”en stor roll i de amerikanska valen.

Barack Obama.
Barack Obama.

Nyhetsbyrån AP och Yahoo har undersökt vem av presidentkandidaterna som det amerikanska folket helst skulle vilja se en fotbollsmatch med. Det var en jämn kamp där Obama blev den lyckliga vinnaren med 50 procent mot McCains 47.

Undersökningen må verka trivial men det handlar mycket om vilken kandidat som har bäst kompisfaktor och framstår som mest sympatisk. Enligt AP spelar ofta presidentkandidaternas ”kompisfaktor ”en stor roll i de amerikanska valen.

Resultatet väntat

På många sätt var resultatet av undersökningen väntat.

Kvinnor, minoriteter, yngre och ogifta föredrog att se en match med Obama medan vita män, äldre och gifta personer hellre skulle titta på matchen med McCain.

Kylie Ferguson, 28, en republikan från Kalifornien säger att han hade valt McCain.

– Jag tror att det hade varit roligt att sitta och lyssna på alla hans historier och erfarenheter.

Ferguson tillägger dock att han misstänker att McCain hade kunnat bli riktigt arg om hans lag förlorade.

Demokraten James Smith, 29, från North Carolina, hade valt att se en match med Obama helt enkelt för att han tror att de har mer gemensamt.

– Det är så stor åldersskillnad mellan den 72-årige McCain och mig. Men om jag hade sett en match med Obama och konversationen hade flutit på hade vi snabbt glömt fotbollsmatchen. Det hade varit mycket diskussioner fram och tillbaka, säger Smith.

Oroväckande

För McCain var dock undersökningen lite oroväckande. En av fem McCain-supportrar skulle hellre se en match med Obama. Lanita Linch, 41, är en av dem.

– Han verkar så intensivt fokuserad på ett sätt som får mig att undra om han verkligen kan sätta sig ner och bara ta det lugnt, säger McCain- supportern Lanita Linch, 41, som hellre hade tittat på match med Obama.

För Obama var siffrorna på den fronten mer betryggande. Bland hans supportrar var det mindre än en av tio som hellre tittade med McCain.

Däremot visade undersökningen att Obama inte gjort några direkta framsteg när det gällde att vinna över Clinton-supportrar. Hela 35 procent av de demokrater som var hennes supportrar hade hellre sett en fotbollsmatch med McCain än med Obama.

I undersökningen deltog 1 740 vuxna, den genomfördes mellan den 5-15 september.

LÄS ALLT – om USA-valet på vår specialsajt!
Publisert: