Tortyranmälare: Jag blev tystad

Publicerad:
Uppdaterad:

Officeren anser att han kränkts

Officeren som anmälde tortyren i Kongo påstår att han tvingats till tystnad och blivit kränkt efter hemkomsten. Och bilder av händelserna i Afrika är försvunna. Det framgår av Försvarsmaktens utredning.

ÖB Håkan Syrén.
ÖB Håkan Syrén.

Där vittnar också flera officerare om avundsjuka och samarbetsproblem mellan chefer.

Sedan den franska militären i fredags lade fram sina slutsatser av Kongohändelserna 2003 har Försvarsmakten nu hävt sekretesstämpeln på det mesta av chefsjuristen Stefan Ryding-Bergs utredning från förra året, där slutsatsen är att det förekom tortyr, ett brott mot bland annat Europakonventionen.

Andra slutsatser

Den franska utredaren kom till helt andra slutsatser: Någon tortyr och misshandel förekom inte på den fransk-svenska förläggningen i Bunia den 13 juli 2003.

Den svenska utredningens förhör med inblandade visar att den officer som 2007 anmälde händelserna, där franska officerare ska ha torterat och misshandlat en ung kongolesisk man, anser att han efter hemkomsten utsatts för kränkande särbehandling och tvingats till tystnad.

Officeren tillhör Fallskärmsjägarskolan (FJS) i Karlsborg. Officerare därifrån deltog tillsammans med officerare inom Särskilda skyddsgruppen (SSG) i operation Artemis i Kongo. Samarbetet ska ha lidit av motsättningar.

Enligt en officer som hörts rådde rivalitet mellan FJS och SSG. En annan säger att det fungerade bra, men att det fanns mycket avundsjuka inom FJS och problem mellan de två förbandens chefer.

Försvunna bilder

Stefan Ryding-Berg har inte hittat de bilder som ska ha tagits i samband med misshandeln. Bilderna ska enligt en officer ha lämnats till dåvarande chefen för FJS. Officeren säger att det rörde sig om ett 20-tal dvd-skivor.

Stefan Ryding-Berg ser tre möjliga förklaringar: Att bilder aldrig arkiverats, att bilderna senare tagits bort ur arkivet eller att de finns på annan plats.

TT

Publicerad: