”Med insikten kom smärtan”

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet.se:s reporter Susanna Vidlund rapporterade från förhandlingarna i Örebro tingsrätt – minut för minut

1 av 3
SKÖT IHJÄL SJU Mattias Flink vill ha sitt straff tidsbestämt.

Den 11 juni 1994 sköt Mattias Flink ihjäl sju personer I Falun och dömdes till livstids fängelse.

Efter 13,5 år i fängelse har han nu ansökt om ett om ett tidsbestämt straff.

Aftonbladet.se:s reporter Susanna Vidlund var på plats och bevakade förhandlingarna i Örebro tingsrätt – minut för minut.

12.30

Förhandlingen avslutas. Nästa måndag klockan 11.00 meddelas rättens beslut.

12.27

Mattias Flink får ordet. Han säger till rätten att frågor om hur hans spontanitet har utvecklats känns "kliniska" och "absurda".

– Ni skulle alla ha roligt med mig om vi hade träffats i ett annat sammanhang.

Han vill också passa på att erbjuda möjligheten för de som drabbats av hans brott att träffa honom för samtal.

– Jag har ju haft kontakt med två målsäganden och det var bra, jag tror att de uppskattade det. Jag gjorde det. Det är bara att kontakta min advokat eller Alf för den som vill. Det handlar inte om att jag ska be om förlåtelse utan det handlar om att träffas på ett värdigt sätt, att de ska känna sig tryggare och förhoppningsvis få svar på någon fråga.

12.23

Åklagare Anders Jakobsson menar att de brott som Flink har begått "saknar motstycke i svensk rättshistoria".

Om det föreligger särskilt försvårande omständigheter bör ett tidsbestämt straff uppgå till 24 år, säger åklagare Anders Jakobsson.

– Mattias Flink har avtjänat alldeles för kort tid för att komma i fråga för omvandling, säger åklagaren innan han avslutar sitt anförande.

”En närmast obefintlig återfallsrisk”

12.19

Advokat Johan Eriksson avslutar sitt anförande och åklagare Anders Jakobsson tar till orda.

– Det är förenat med svårigheter att genomföra riskbedömning, säger han.

– Här säger Högsta domstolen att om det förekommer risk för brottslighet av allvarligt slag så förekommer det absolut hinder att tidsbestämma livstidsstraff. Jag menar att vi behöver komplettera utredningen med ett yttrande från Rättsmedicinalverket, säger Anders Jakobsson i rätten.

12.11

– En närmast obefintlig återfallsrisk, talar man om. På det har följt sju år av terapi som enligt Mattias terapeut som ju känner honom bäst, innebär att Mattias Flink möjligen har kunnat hitta de bakomliggande förhållanden till gärningen och hittat ett förhållningssätt till det han har gjort, att detta aldrig mer ska återupprepa sig. Det är hans sätt att visa sin respekt. I fjorton år har han ägnat sig åt det, säger Johan Eriksson.

– Det leder till slutsatsen från den här sidan att det inte föreligger någon risk för återfall och därför föreligger det inga hinder att tidsbestämma straffet. Han kan inte släppas tidigare än om två år. Mot den bakgrunden hemställer Mattias Flink att man ska bifalla hans yrkanden.

Flink sitter tillbakalutad i sin stol och lyssnar på sin advokats ord.

12.05

En del av förhöret hade skett bakom stängda dörrar. Nu är förhandlingen åter öppen för åhörare.

Mattias Flinks advokat Johan Eriksson har ordet.

– De som på ett eller annat sätt har drabbats tycker sig naturligtvis ha rätt att säga att Mattias Flink aldrig ska få komma ut, en ur deras perspektiv berättigad önskan att få hämnd, säger Johan Eriksson.

– Mattias Flink ber rätten vördsamt att behandla honom som rätten föreskriver.

Johan Eriksson påpekar att hans klient inte har brutit mot några lagar eller regler i fängelset.

– Det har jag aldrig tidigare hört talas om. Det finns regler på anstalter som är obegripliga, ska jag säga.

Hans klient Mattias Flink sitter lätt framåtlutad över bordet och verkar noggrant lyssna på sin advokats ord.

– Det har betydelse att han har följt reglerna. Det som det här målet skulle kunna handla om, om Mattias Flink har suttit tillräckligt lång tid i fängelse är inte vad det här målet handlar om. Snarare handlar det om ifall vi vågar släppa ut Mattias Flink och då har den här frågan betydelse.

”Tuff period”

11.41

Förhöret med Alf Winnäs avslutas.

11.36

– När man ska lämna anstaltslivet är det som att ta bort alla begränsningar. Det är den tuffa perioden. Samtidigt så har han kommit dit, han är redo för det och då vill man ju dit, säger Alf Winnäs.

Vissa saker bör Flink enligt Winnäs vara försiktig med i framtiden.

– Att gå in i en kärleksrelation ska man göra långsamt, se till att lära känna personen ordentligt. Det är ett område. Ett annat område är alkoholen som tar bort spärrarna.

De har enligt Winnäs pratat mycket om alkohol under terapisessionerna och Flink har "en sund rädsla" för alkoholen.

Flink bör enligt Winnäs under "en lång tid" gå i terapi. Inte ur säkerhetsperspektiv i första hand, utan i själavårdsperspektiv.

Ur säkerhetssynpunkt bör cirka två år räcka, säger Winnäs i rätten.

11.23

Mattias Flinks utveckling har gått från att ha varit tyst och tillknäppt till en person som kan prata om sina känslor, berättar hans terapeut i rätten.

– Långsamt kommer ord, begrepp, verklighet i kapp. En dag började Mattias att prata, leta och söka logiken. Vad hände? Hur hänger saker ihop? Hur långt kan vi gå tillbaka? Då kom också smärtan, känslorna, säger Alf Winnäs.

11.14

Mattias Flinks terapeut Alf Winnäs får avlägga vittnesed.

– Mattias valde självmant att söka kontakt med mig, berättar Winnäs.

Han berättar att han själv till en början var mest aktiv i deras samtal men att Flink snart började ta mer aktiv del i deras samtal.

11.11

Mattias Flinks terapeut Alf Winäss kallas till förhör i sal 4 i Örebro tingsrätt.

11.10

Förhöret med Mattias Flink avslutas.

11.08

Mattias Flink vill fortsätta gå i terapi.

– Om ni skulle släppa ut mig i dag skulle jag inte hjula ut och livet skulle inte leka. Det är då det börjar, man ska ta tag och skaffa sig ett liv. Det vet väl alla som har en vardag, att det är inte så jäkla lätt alltid. Jag tror det skulle gå tungt för mig i början och det skulle inte skada att ha det stödet, när man ska ta sig an problemen, säger han.

Mattias Flink uppger att han inte skulle vara farlig om han inte gick i terapi, utan att det mer handlar om ett önskvärt stöd.

11.02

Mattias Flink säger att han gärna vill träffa en kvinna.

– Det är önskvärt. Men det är jobbigt inte minst för kvinnan att ha någon som sitter på anstalt. Det är jobbigt för bägge parter, konstaterar han.

Flink uppger att han inte tror att den havererade relationen med flickvännen som orsakade tragedin för fjorton år sedan.

– Jag trodde i början att det hade stor betydelse för brottet. Men med facit i hand hade det inte stor betydelse. Hon var säkert en katalysator på något vis. Men hon var inte den första tjejen som gjorde slut och det tillhör det normala, speciellt i den åldern. Nej, det var snarare en falsk självkänsla, en naiv inställning till omvärld, arbetsliv, hela den biten, som orsakade det.

”Påminnelse om allt man går miste om”

10.58

– Det jag var dålig på vad de känslomässiga bitarna, berättar Flink.

Han kan i dag inte se något som kan få honom att "halta på den punkten".

Flink har varit ute på permissioner under sin tid i fängelse.

– Det har fungerat bra. Sedan kan man säga att permissioner är både en välsignelse och en förbannelse. Det är värdefullt att ha dem. Samtidigt så rubbar de ens vardag. Man får en påminnelse om verkligheten. Om allt man går miste om. Livet går vidare på utsidan, vänner och bekanta får barn och familj. Själv sitter man i en tidskapsel medan tiden rullar på. Men permissionerna är värdefulla. Man får kontakt med samhället.

Nu är Mattias Flinks permissioner ett dygn långa.

10.54

Flink har kompletterat sina gymnasiebetyg i några ämnen under sin tid i fängelset och han har även arbetat som vaktmästare på anstalten.

– Det var ett givande arbete, jag tycker om hantverk, berättar han.

Småskaligt hantverk i stil med produktion av friluftsartiklar. Det kan Mattias Flink tänka sig att ägna sig åt.

– Jag kommer aldrig söka ett vanligt jobb, det förstår säkert alla här. I den mån jag får ett vanligt, avlönat jobb så är det nog genom kontakter på utsidan, säger han.

10.51

– Han törs säga de obekväma sakerna. Han är inte bekväm att vara med. Han törs provocera och komma med obekväma frågor.

Så beskriver Mattias Flink sin terapeut som han uppger att han har mycket stort förtroende för.

Åklagaren: Har du blivit förbannad då?

– Förbannad vet jag inte men… självklart har man ibland gått därifrån och tänkt att han har fel. Men en terapeut ska plantera nya idéer.

Flink uppger att han sedan ofta vid nästa tillfälle när han träffat terapeuten har hunnit tänka över det som sagts och kommit till nya insikter.

10.50

– Det räcker som i morse när man ser på tv. Det är fjorton år sedan jag sköt de här människorna. Den tiden är jobbig varje år. Det är människor som jag kommer stå i skuld till resten av livet. Det enda jag kan göra för att på något vis ställa till rätta, det är fel ord men… det är att försäkra sig om att det inte kommer hända igen, att ta ansvar, så mycket ansvar som det bara går.

Inte redo att frias

10.46

Alkohol. Det låter Mattias Flink bli numera.

– Jag använder inte alkohol och vad gäller tillgång på anstalt hade jag kunnat dricka hur mycket jag hade velat. Det vore korkat och egentligen omoraliskt att dricka. även om jag kunde garantera till hundra procent att det var ofarligt att dricka så skulle det ändå se illa ut. Det är så onödigt. Jag behöver inte det, det är precis skit samma, säger Mattias Flink som sitter med händerna knäppta i knäet. Han ser smal och vältränat ut och är klädd i en grå, kortärmad skjorta.

10.44

Mattias Flink säger att han inte är redo att bli frigiven. Mycket behöver ordnas: Kompletterande utbildning, körkort, bostad och arbete.

– Och givetvis börja komma ut under mer normala förhållanden så man börjar anpassa sig, säger han.

10.42

Under de 14 år har Mattias Flinks bekantskapskrets krympt. Han uppger att han prioriterar sin familj.

– Den är inte stor och den har jag tid till.

Han liknar avdelningen på fängelset vid "en stor familj".

Självklart nöter man på varandra och man stör sig på varandras ovanor. Men det är sällan det blir en konsekvens, konflikter av det hela, utan man drar sig undan och sitter hellre på sitt rum i så fall, uppger Flink.

10.40

– Jag har inte gjort upp några detaljerade planer. Man kan ha drömmar och visioner och man kanske kan ha ett hum om ungefär vad man ska hålla på med. Men det har inte gått att bestämma någonting. Livstid betyder ju att man inte har något slutdatum och då vill man inte planera i detalj för man vet att då lurar man sig själv. Det har betydelse hur gammal man är, vilket skick man är i. Jag vill bara ha ett lugnt liv, blygsamt och tillbakadraget.

– Självklart skulle jag vilja hålla på med det friluftsliv och det naturintresse jag har. Någonting år det hållet, säger Mattias Flink när hans advokat Johan Eriksson frågar hur han ser på framtiden och vad han vill göra.

10.35

– Hade jag haft ett annat jobb eller något annat att falla tillbaka på så hade jag vaknat i en fyllecell nästa dag. Jag hade tränat, tränat och tränat i ett visst handlingsmönster.

Mattias Flink uppger att den känslan som han hade då, inte har kommit igen.

– Jag har aldrig varit så uppskruvad och stressad att jag ens varit i närheten av den känslan under den tiden jag har suttit i fängelse.

”Saknade något äkta i livet”

10.33

Advokat Johan Eriksson frågar sin klient om han har reflekterat över varför det hände.

– Jag var ovetande om mitt tillstånd. Det går i efterhand att se att jag inte var världens lyckligaste då. Att jag saknade någonting genuint och äkta i livet. Det kan jag se i efterhand, säger Mattias Flink med lugn röst.

Han säger att han mådde akut dåligt "i en vecka eller månad på sin höjd” innan tragedin inträffade.

10.30

– Vad gäller provokationer. Vill man bli provocerad så finns den möjligheten hela tiden. Det är inte en sund miljö, den är frusterande och sjuk, säger Mattias Flink om fängelset där han avtjänar sitt livstidsstraff.

Han säger att han i grund och botten står bakom rättssystemet och accepterar sitt straff.

– Att jag vill ha tidsbestämt är en annan sak.

10.28

– Fram till jag greps var min självkänsla baserade på ytliga faktorer. Prylar, rätt kompisar, rätt jobb… I dag har jag ingenting av det där. Jag har fått bygga upp en självkänsla som bygger på vem jag är helt enkelt. Jag har ingen prestige att försvara på något sätt. Jag kan nästan inte längre bli kränkt längre, säger Mattias Flink som anser att han har förändras mycket sedan tragedin inträffade för fjorton år sedan.

10.27

– Jag kan inte återgälda på något sätt. Jag kan bara försäkra att det inte händer igen, konstaterar Mattias Flink efter att ha talat om det han gjort, de brott som har ödelagt så många liv.

10.25

– Jag vaknar med det varje dag. Varför jag sitter på anstalt. Jag lägger mig med vetskap varje dag om varför jag ligger på anstalt. För en stund sedan såg jag en söt rödhårig tjej på tv. Det var ett foto på en flicka som jag har haft ihjäl, säger han och rösten bryts.

”Det är en katastrof”

10.21

– För det första som jag ser det så är det en katastrof för alla inblandade. Det har inte bara förstört för mig och de omedelbara offren utan även för deras anhörigas liv och mina anhörigas liv. Skulle det vara så att jag får tidsbestämt straff så är mitt straff inte slut för det. Det kommer fortsätta påverka mitt liv så länge jag lever. Det är en katastrof, säger Mattias Flink med pressad röst.

Hans hår är kortklippt och han ger ett samlat intryck.

10.16

Rättens ordförande går igenom Flinks bakgrund och personalia.

– Hans morfar som stod honom särskilt nära avled 2006, läser rättens ordförande högt ur sina papper.

Flink har uppträtt skötsamt och har visat intresse och engagemang i de aktiviteter som förekommit. Rättens ordförande läser också högt ur sina papper att det "egentligen inte finns någon risk för återfall i brottslighet".

– Det framstår som uppenbart att Mattias Flink har nått en viss insikt i sin problematik, läser rättens ordförande.

Flink har gått i terapi och enligt terapeuten kommer höras under dagen i rätten.

10.06

Rättens ordförande går igenom de brott som Mattias Flink är dömd för och citerar högt ur tingsrättens och hovrättens dom. I tingsrätten dömdes Flink till 14 års fängelse, hovrättens dom innebar att domen ändrades till livstid. Även Högsta domstolen bestämde Flinks straff till livstids fängelse, uppger rättens ordförande.

Publicerad: