Du kan få böta för andras nedladdning

Ålänning fick betala för hustruns fildelning - med IPRED-lagen kan samma sak hända här

Frun och barnen stod bakom den olagliga nedladdningen.

Men det var mannen som fick betala - eftersom datorn tillhörde honom.

Med Ipred-lagen skulle samma sak kunna hända i Sverige.

– Det är mycket möjligt att det blir så, säger Martin Valfridsson, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask.

Betala 4 900 euro, drygt 51 000 svenska kronor, annars går vi till domstol.

Det var budskapet från upphovsrättsorganisationen till den drygt 50-årige ålänningen.

Bevisningen var överväldigande. Från hans dator hade mängder av musik, runt 13 000 låtar, laddats ner. Dessutom hade musiken gjorts tillgänglig för andra genom ett särskilt datorprogram.

– Jag har sett listan med nedladdade låtar som har skickats till tingsrätten. Bunten är lika tjock som telefonkatalogen med tättskriven text på båda sidor, säger mannen till tidningen Nya Åland.

”Vet inte hur man gör”

Men mannen är oskyldig. Till åländska tidningar säger han att det främst är frun, men även barnen som ligger bakom.

– Jag har inte laddat ner en enda låt. Jag vet inte ens hur man gör, säger han till Nya Åland.

Det hjälper inte. Den finska antipiratkopieringsorganisationen TTVK har spårat mannens dator via det unika IP-numret, som varje internetansluten dator har. Och eftersom det är via just den datorn som nedladdningen skett, är det också mannen som äger datorn som fått skadeståndskravet. Pungar han inte ut med pengarna går fallet vidare till domstol.

– Det är väl bara att betala, säger mannen till Ålandstidningen.

Just nu lägger regeringen sista handen vid en liknande lag i Sverige. Efter beslut från domstol ska en rättighetsinnehavare kunna kontakta en person som olagligt har laddat ner material och kräva ersättning. Precis som i det finska fallet skulle det kunna innebära att till exempel en förälder, sambo eller äkta hälft känner sig tvingad att betala - trots att det i själva verket är någon annan i familjen som ligger bakom nedladdningen.

Beviskraven är höga

– Det är mycket möjligt att det blir så. Föräldrarna kan känna ansvar för att betala. Men det bygger också på att det är rimliga krav som ställs från upphovsrättsinnehavaren, säger Martin Valfridsson, pressekreterare åt justitieminister Beatrice Ask.

Väljer man istället att låta rätten avgöra fallet är beviskraven däremot höga.

– Bevisbördan ligger på den som har drabbats. Då räcker det inte med ip-numret utan man måste också kunna visa vem som har laddat ner, säger Valfridsson.

Den finska lagen har funnits sedan 2006. I själva verket är den mildare än den lag som nu förbereds i Sverige. För att en rättighetsinnehavare ska få veta namnet på den skyldige räcker det inte med att han eller hon har laddat ner skyddat material. Personen måste även ha laddat upp materialet, och därmed gjort det tillgängligt för andra.

Men enligt det finska Piratpartiet har lagen inte fått några större konsekvenser.

– Nedladdningen har faktiskt ökat i Finland sedan lagen trädde i kraft, säger Anton Tamminen från finska Piratpartiet, till aftonbladet.se.

51 000 i böter för fruns nedladdning
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN