Mejla

Ylva Sanfridson

Jag är en snokande husporrsurfare

Ylva Sanfridson 40, informatör.
Ylva Sanfridson 40, informatör.

NYHETER

En kompis ska flytta och går på husvisning varje helg. Jag tittar också på hus. Fast bara på nätet. För jag ska inte flytta. Jag är bara nyfiken på hur folk har det.

Men husen är ofta rejält stajlade. Vit soffa, vita väggar, vit matta och så ett koskinn på golvet. Några röda detaljer, inlånade tavlor och tre likadana krukor i fönstret. Vita. Elegant, men opersonligt. Ett hem man inte kan leva i.

Men mitt i allt det opersonliga har det dykt upp något mer personligt. Hos en mäklare kan man nämligen numera få reda på vilka som bor i området.

I det området som kompisen tittade på hus senast var 80 procent över 65 år, 47 procent hade varit gifta och 86 procent var ensamstående utan barn. Deras intressen var bussresor, att sy kläder och att se sport på tv ...

Jag spanar in andra områdens ”utmärkande livsstilar” som mäklaren kallar det. I ett har de boende intressen som bantningstips, att sportdyka och skönhetsvård. I ett annat att lösa korsord och fackliga frågor. Det känns lite som en kontaktannons. Välj vilka grannar du vill ha, typ.

Fast frågan är hur rättvisande statistiken är. Det låter orimligt att de där siffrorna skulle stämma in på gatan där kompisen tittade på hus. Jag känner flera som bor i närheten och de avskyr bussresor och syr inte kläder. Inte heller är de pensionärer. Jag luskar vidare på ratsit.se och eniro.se för att titta närmare vilka som bor på gatan. Finner att majoriteten är runt 35 år och inte alls ensamstående.

Jag blir som besatt. Det går ju att få reda på vad som helst om kompisens tilltänkta grannar. Kollar om huset varit till salu tidigare och vad andra hus i området sålts för. Letar födelsedagar, civilstånd, när barnen är födda, inkomst, politiskt engagemang, gymnasiebetyg, skulder hos kronofogden, fritidsintressen, sjukdomar, sexdebut, vilka som färgat håret och vilka som är släkt med Alexander Bard.

Nä, nu skenade fantasin iväg. Men visst är det skrämmande. Det är inte bara storebror som ser dig, utan även grannen. Och hela Sverige.

Eller åtminstone såna snokande husporrsurfare som jag. Gluttandet i köksfönstret är passé. Nu kommer informationen från annat håll.

Ta steget fullt ut, mäklare. Fotografera hos grannarna också. Badrumsskåpet. Ostajlat. Medicinburkar och begagnad tandtråd. Och garderoberna! Vem vet, det kanske finns några intressanta lik där.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Av: 

Ylva Sanfridson

Publisert: