Nytt radarpar på Aftonbladet

NYHETER

Gröning och Hakelius ska leda debattredaktionen

Lotta Gröning har utsetts till ny chef för Aftonbladets debattredaktion. Johan Hakelius blir närmaste medarbetare och inspiratör. Tillsammans ska de leda ett nytt projekt för att förnya debattjournalistisken på tidningen.

- Vi ska vara som dammsugare ute i landet för att låta andra än politiker och makthavare komma till tals, säger Lotta Gröning.

Foto: Nya debattredaktionen Från vänster: Lotta Gröning - ny chef, Johan Hakelius, Christina Vallgren och Malin Hendriksen.

Lotta Gröning, tidigare politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten och kolumnisten Johan Hakelius bildar nytt radarpar på Aftonbladets debattredaktion.

– Det känns fantastiskt roligt. Ett drömscenario för en gammal avdankad ledarskribent som jag, säger Lotta Gröning.

Johan Hakelius är tidigare chefredaktör för Finanstidningen och medverkar som krönikör i Aftonbladet sedan tidigare. Krönikorna kommer han fortsätta med, jämte sin nya roll.

– Det är trevligt att vara här rent fysiskt. Hittills har ingen varit oförskämd eller otrevlig, säger han.

Ska vända upp och ner på debatten

Under februari månad kommer ett nytt projekt att sjösättas för att forma en helt ny typ av debattjournalistik.

Vad kan ni säga om det nya projektet?

– Folk har en tendens att snacka utan att göra så mycket - vi tänkte att vi skulle göra tvärtom. Vi kommer att vända upp och ner på debatten, säger Johan Hakelius.

Malin Hendriksen blir redaktör för nya avdelningen ”Läsarnas Aftonbladet” på aftonbladet.se, nätdelen i projektet.

– Vanliga människor har börjat komma till tals mer på nätet de senaste åren, men tidningar och även nättidningar har inte riktigt lyckats plocka upp det. Det ska bli jättespännande och jättekul att göra det, säger hon.

”Makthavarna får debattera folkets frågor”

- Vi ser kombinationen Gröning/Hakelius som fantastiskt spännande, säger Aftonbladets chefredaktörer Helle Klein och Anders Gerdin.

Vad betyder det här för Aftonbladet?

– En av målsättningarna är att vår debattsida ska skilja sig från alla andra debattsidor i landets tidningar genom att makthavarna får debattera folkets frågor, säger Anders Gerdin

– En annan är att integrera papper och nätet med de styrkor som båda sidor har.

Gröning, Hakelius och Hendriksen kommer att driva Aftonbladets debattsida tillsammans med nuvarande redaktören Christina Vallgren.

– Jag tycker det är ett jättekul upplägg. Det kan bli fart på det här, säger hon.

Karin Fyrlund