Nyheter

"Sverige har EU:s tuffaste asylpolitik"

NYHETER

"Vad är det som gör att man hellre låter en åttaårig flicka ligga på sjukhus och sondmatas - än att man ger barnet skydd?".

Det undrar Anita Dorazio på Asylkommittén och säger:

- Sverige har den hårdaste asylpolitiken i EU, när det gäller praxis.

Anita Dorazio, Asylkommittén.
Anita Dorazio, Asylkommittén.

Anita Dorazio har engagerat sig i åttaåriga Anela och är mycket upprörd över hur flickan blivit behandlad av svenska staten.

Dorazio förstår inte hur de svenska myndigheterna resonerar, när de medvetet låter ett barn lida så länge som Anela gjort, innan de ger asyl.

Anela hade egna asylskäl när hon kom till Sverige, enligt Anita Dorazio.

- Men barnens egna asylskäl beaktas inte, säger hon.

Anela blev vittne till svåra övergrepp på sin pappa och mamma i hemmet i Kazakstan, när fyra poliser tog sig in hos dem. Anela var fyra år.

Flickan var traumatiserad när hon kom hit, men fick ändå avslag.

- Svensk flyktingpolitik har förvandlats till psykisk tortyr, säger Anita Dorazio.

Skärpt flyktingpolitik

Alla experter som Aftonbladet talat med om flyktingpolitiken vittnar om att den har skärpts avsevärt de senaste åren. Så även Anita Dorazio.

- Förut var praxis att barn som hade varit här i tre år fick stanna. Nu är man uppe i fyra år - om familjen inte har gömt sig, säger hon.

Barnpsykologen Reet Oras, Uppsala, ser också stora skillnader.

- Förut var det klart och tydligt vilka som fick stanna. Om barnen och föräldrarna var traumatiserade och mådde psykiskt dåligt, så fick de i allmänhet stanna. I dag känner jag inte till någon som fått stanna av humanitära skäl från början, utan flera avslag först, säger Reet Oras.

Våldtagna får avslag

- Det finns barn som blivit fängslade, misshandlade, torterade och våldtagna, men som ändå får avslag. Jag har barn som sett stympade människokroppar, barnlik, uppsprättade magar på gravida kvinnor, bebisar utskurna från sina mammors magar och människor bli dödade. Men de får inte stanna, säger Reet Oras.

Migrationsminister Jan O Karlsson har officiellt framhållit att Sverige är bäst i EU på att verkställa avvisningsbeslut.

- Vilket skryt i elände. Det han säger är att Sverige är bäst på deportationer. Vi skickar tillbaka barn till omständigheter som vi inte skulle skicka våra husdjur till en gång, säger Anita Dorazio.

Nu vill migrationsministern skärpa asyllagstiftningen och slopa möjligheten till ny ansökan hos Utlänningsnämnden för flyktingarna.

- Tar man bort den chansen så kommer det att resultera i fruktansvärda tragedier och massor av självmord och självmordsförsök bland flyktingbarnen och deras föräldrar, säger Anita Dorazio.

Experter: Så här kan de gömda barnen skyddas

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Mary Mårtensson

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter