Huvudmän i kopplerihärva dömda till 12 år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tvingade unga kvinnor prostituera sig

De båda männen tvingade unga kvinnor från Östeuropa att prostituera sig i Sverige. På fredagen dömdes de av Stockholms tingsrätt till tolv års fängelse vardera.

  Männen, 31 och 32 år gamla, fälldes bland annat för grovt koppleri, människorov och grovt sexuellt tvång. De ska efter avtjänat straff utvisas ur landet för all framtid.

  Polisen kom de båda männen på spåren i samband med en annan stor koppleriutredning. I denna dömdes en 59-årig man i höstas till sex års fängelse.

  De nu dömda männen har under 2001 och större delen av förra året tvingat fyra unga kvinnor från Ryssland och Litauen att prostituera sig i Sverige och Norge.

  Innan kvinnorna fördes till Sverige utsattes de under lång tid för regelbundna övergrepp av de båda männen. De tvingades ha sex med männen och många kamrater till dem.

  Inte heller under båtresan mellan Lettland och Sverige fick kvinnorna vara i fred utan tvingades utföra sexuella tjänster åt männen.

  När kvinnorna kom till Sverige lånades de ut till den koppleridömde 59-åringen.

  I en lägenhet på Söder i Stockholm tvingades kvinnorna under hot att prostituera sig.

  Förtjänsten av sexaffärerna delade männen mellan sig och bordellägaren.

  Enligt tingsrätten lämnade kvinnorna under rättegången en skakande skildring av den organiserade människohandeln och prostitutionen.

  - Det är uppenbart att det rör sig om stora brottsliga organisationer och att vi i Sverige kan räkna med fortsatta erfarenheter av liknande slag, skriver tingsrätten i sin dom.

  Förutom de båda huvudmännen dömdes också en 56-årig man till sex månaders fängelse för medhjälp till grovt koppleri. Han övervakade sexhandeln i bordellen och fungerade som chaufför.

Kjell Rynhag/TT

Publicerad: