Miriam lånade shejkens flygplan

NYHETER

Startade egen insamling till de drabbade

Miriam och Håkan Gustafsson ville hjälpa dem som drabbats av tsunamikatastrofen.

Så de lånade ett fraktflygplan av en shejk i Dubai.

- Vi åker ner i mitten av januari med 30 ton förnödenheter som folk har skänkt bort, säger Miriam.

Foto: Miriam Gustafsson under insamlingsarbetet.

Miriam Gustafsson är född i Sri Lanka. När hon såg den förödelse som tsunamikatastrofen lämnat efter sig i hemlandet ville hon hjälpa. Hon och hennes make tog därför initiativet till en insamling av förnödenheter till de drabbade, i samarbete med lokaltidningen i Ulricehamn och Lions.

30 ton nödhjälp

I går avslutades insamlingen. 30 ton hade då skänkts bort.

- Folk har skänkt allt från mediciner, nappflaskor, vatten och vattenrenare till leksaker och kläder. Det har gått över all förväntan, säger Miriam Gustafsson.

För att få ner alla gåvorna till Sri Lanka har Miriam, 42, och Håkan, 56, själva skaffat fram ett fraktplan. De har båda tidigare jobbat på Emirates Airlines i Förenade Arabemiraten. Då de inte hittade något annat sätt att få ner de insamlade gåvorna till Sri Lanka ringde de till fraktchefen på flygbolaget. Och bolagsstyrelsen ledd av shejk Ahmed al Maktoum sa ja.

Flyger från Göteborg

-De ville gärna hjälpa till. Någon gång i mitten av januari flyger vi från Göteborg via Dubai till Colombo. Vi har kontaktat ett privatföretag på plats som ska hjälpa oss att få ut sakerna till de drabbade områdena, säger Miriam Gustafsson.

- Det här visar hur generösa folk är. Men att de skulle ge så här mycket hade vi aldrig trott.

Mer om Asienkatastrofen

Linda Hjertén