Vad anser du om domen mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic?

NYHETER

Thomas Bodström, 42, justitieminister socialdemokraterna (via sin pressekreterare):

- Det här är ett speciellt mål för mig och alla andra i regeringen. Det är en kollega och vän som blivit mördad, men trots det får jag som minister inte gå in och recensera det enskilda domslutet. Men det är väldigt viktigt för svenska folket att det här mordet klaras upp.

Göran Hägglund, 45, partiledare kristdemokraterna:

- Han har bedömts som sjuk och då ska man ha vård. Jag har inte kompetensen att göra någon annan bedömning. Jag vet att mordet var en chock för svenska folket men inget är vunnet av att vi av hämndlystnad sätter en sjuk person i fängelse.

Fredrik Reinfeldt, 38, partiledare moderaterna:

- Som lagstiftare kan jag inte tycka så mycket om det. Men domen öppnar för en annan slutsats, nämligen att offentliga personer riskerar att stöta på psykiskt sjuka och våldsbenägna personer när de vistas i offentliga miljöer. Det gäller inte bara statsråd.

Maud Olofsson, 48, partiledare centern:

- Jag kan inte kommentera själva domen. Men jag tycker att man ska kunna dömas till fängelse med vård. När du betraktas som frisk ska du kunna avtjäna ditt fängelsestraff.

Johan Pehrson, 36, riksdagsledamot folkpartiet:

- Två så skilda bedömningar visar hur svår vetenskapen är. De flesta svenskar tycker nog att beteendet är sjukt. Det människor skulle kunna tycka är tveksamt är om han blir friskförklarad och släppt inom ett halvår.

Peter Eriksson, 45, språkrör miljöpartiet:

- Jag blev förvånad som så många andra. Det kommer säkert att bli en hel del debatt. Men min uppgift är inte att avgöra om det är rätt eller fel, jag har inte den kompetensen.

Lars Ohly, 47, partiledare vänsterpartiet:

- Det är skönt att mordet är uppklarat så att det inte blev det nationella trauma mordet på Palme innebar. Det är väldigt svårt att som lekman ha någon åsikt om själva domen. Vi får utgå från att rättsväsendet gör en korrekt bedömning.