Japan överväger adoptera tronarvinge

NYHETER

Tokyo

Japan överväger att låta kejsarfamiljen adoptera en manlig tronarvinge, rapporterar tidningen Sankei Shimbun på söndagen.

Det råder krisstämning i världens äldsta monarki då ingen pojke har fötts i den inre kretsen under den senaste generationen. Kronprins Naruhito, 44 år, och hans kronprinsessa Masako, 41 år, har "bara" dottern Aiko som är tre år.

Naruhitos ende bror Akishino, 39 år, och hans fru Kiko, 38, har två döttrar.

Om inga pojkar föds så finns det risk för att kejsarfamiljen dör ut, sett i nuvarande normer, eftersom kejsaren enligt författningen måste vara man.

Regeringen diskuterar nu möjligheten att adoptera en pojke bland tidigare medlemmar av kejsarfamiljen som förlorade sina titlar efter Japans förlust i andra världskriget, skriver den konservativa tidningen, som åberopar källor inom den kejserliga familjen.

För att kronprinsfrågan ska kunna lösas genom adoption måste regeringen ändra en kejserlig lag. En del medlemmar av kejsarsläkten stöder den tanken, uppger Sankei Shimbun.

En regeringskommission har fått i uppdrag att utreda successionsordningen. Den håller sitt första möte på tisdag. Kommissionen ska lägga fram sin rapport för premiärminister Junichiro Koizumi senare i år.

Sankei skriver att kommissionen kan tänkas framföra idén att ändra reglerna för tronföljd och tillåta en kvinna bestiga tronen.

Sedan prinsessan Aiko föddes till kronprinsparet i december 2001 har det bland allmänheten framförts förslag om att tronföljdsreglerna ska ändras till hennes förmån. Den senaste opinionsmätningen, publicerad av Japans största tidning Yomiuri Shimbun, visade att 80 procent av japanerna stöder idén.

TT-AFP