34-årig svenska häktad för mordförsök - i två år

NYHETER

Los Angeles

En svenska har suttit häktad i Los Angeles i över två år, misstänkt för mordförsök på sin egen son. Polisutredningen väcker flera frågor.

Nu närmar sig till slut rättegång i fallet, som knappt fått någon uppmärksamhet.

Kvinnan är 34 år, uppvuxen i Stockholm och bosatt i USA sedan hon gifte sig 1998. Hon påträffades medvetslös utanför sitt hem i oktober 2002, enligt hennes anhöriga på grund av felaktig medicinering. Intill henne fanns den då treårige sonen, med fem knappt synliga sticksår.

Både hon och pojken fick läkarvård. Trots att kvinnan fick diagnosen akut psykos fördes fallet inte till Los Angeles' specialdomstol för psykiskt sjuka.

Historien har lett till en komplicerad kraftmätning mellan rättsväsendet och kvinnans make, advokat i östra USA och övertygad om hustruns oskuld. Han anser sig ha funnit en rad exempel på rättsröta inom polis och åklagarmyndighet.

Häktad två år

Häktningstiden har blivit lång därför att kvinnan bytt försvarare flera gånger och dessa har behövt tid för att sätta sig in i målet. De har sedan uppmanat henne att bekänna skuld för att få ett lägre straff - ett vanligt förfarande i USA. Skulle en jury fälla henne kan straffet bli 25 år, vid ett sådant "plea bargain" betydligt lägre. Kvinnan vägrar ingå ett sådant avtal.

- Hon har blivit ett offer för systemet, säger Kwaku Duren, svenskans försvarsadvokat sedan juni och den förste hon har förtroende för.

- Min linje blir att visa på alla de fel som begåtts under utredningen, och att visa juryn att det var fel att ens åtala henne för överlagt mordförsök.

"Starka bevis"

Kvinnan själv minns ingenting av det som hände den där oktoberkvällen.

- Hon högg sin son med kniv fem gånger. Pojken var nära att dö av skadorna. Våra bevis är mycket starka, säger distriktsåklagaren.

Sjukhusprotokollen är tvetydiga. De första talar om "sticksår", inte om livshotande skador. En senare journal anger att pojken "haft tur" som klarat sig.

En rättsläkare som kvinnans man anlitat menar att pojken mycket väl kan ha gjort sig illa vid lek. En granne som TT träffat säger att barnet inte blödde när han kom till platsen, och de första polisprotokollen nämner "ett par röda märken".

Vid ett första förhör sade svenskan att hon velat döda sin son för att låta honom komma till himlen. Erkännandet inleddes med: "Jag är Jungfru Maria, Jesu mor" - hon var ännu psykotisk. Hon har enligt sin mor hallucinerat så tidigare, fast aldrig använt våld.

Inga kommentarer

Enligt polisen har pojken själv sagt att mamman skadat honom. Men en barnpsykolog som pappan anlitat pekar på tveksamma punkter i förhöret.

Polis och åklagare vill inte bemöta uppgifterna, eftersom kvinnans make stämt dem för att ha planterat bevis.

- Vi tror att polisen begick misstag från början, och att fallet blåstes upp för att skyla detta. Nu har det gått prestige i det hela, säger Rachel Allen på California National Organisation for Women, som följer fallet.

Kvinnan sitter på ökända Twin Towers-anstalten. Enligt föräldrarna har hon fått varbölder och infektioner. Maten är så fet att hon fördubblat sin vikt. Temperaturen är så låg att vakterna bär jackor, medan de intagna har tunna kläder.

Hög borgen

Svenskan har inte sett sin son - som bor med fadern - på över två år. Hon får nu psykofarmaka, men blir enligt sina psykiatriker sämre av att inte vistas i hemmiljö. Föräldrarna och mannen har lagt hundratusentals dollar på högt satta borgensbelopp, vård och advokater.

UD och generalkonsulatet i Los Angeles bevakar fallet utan att granska omständigheterna.

- Vi har svårt att gå in i den rättsliga processen, men vi besöker kvinnan i häktet och ska följa rättegången, säger konsul Marie Frankl.

Rättegången har skjutits upp flera gånger. Den var utsatt till den 25 januari - men försvaret ska be om uppskov för att hinna studera bevismaterial, som lämnades ut av polisen först i fredags.

Gunilla Kinn/TT