Nyheter

Han ersätter EU:s skandalkommissionär

NYHETER

Skidläraren blir Italiens nya representant

Skidläraren och utrikesministern Franco Frattini blir Italiens nya representant i EU-kommissionen.

Han ersätter den hårt kritiserade Rocco Buttiglione.

I dag väntas den italienska regeringen tillkännage att deras nya kandidat till EU-kommissionen är utrikesminister Franco Frattini.

Buttiglione hårt kritiserad

Han ersätter Rocco Buttiglione, som efter massiv kritik från EU-parlamentet i helgen meddelade att han inte längre står till förfogande. Buttiglione, djupt troende katolik, tycker att ensamma mammor är dåliga för sina barn och att homosexualitet är en synd.

Till skillnad från kristdemokraten Buttiglione kommer Frattini från premiärminister Silvio Berlusconis eget parti, Forza Italia. Han är jurist och utsågs, efter ett par mer undanskymda ministerposter, till utrikesminister för två år sedan.

Franco Frattini är galen i vintersport och har jobbat som alpin skidlärare. På hemsidan framgår att han gärna semestrar i Alaska och på Grönland - eller vid havet.

Populär i EU

Frattini är uppskattad i EU-samarbetet där han anses vara både mer moderat och mer pålitlig än sin chef Berlusconi.

Krisen i EU-kommissionen kommer att diskuteras på det EU-toppmöte i Bryssel som Göran Persson och Laila Freivalds reser till i morgon.

Nytt förslag i november

Även Lettland byter ut sin kritiserade kommissionskandidat Ingrida Udre, EU-skeptiker från de gröna, som skulle ha ansvarat för skattefrågor. Hon ersätts av diplomaten Andris Piebalgs, en rutinerad diplomat som tidigare varit utbildnings- och finansminister.

Förslag till ny kommission väntas inom kort. Enligt planeringen röstar EU-parlamentet ja eller nej till det nya förslaget den 17 november.

Lena Mellin

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter