Victoria börjar på UD:s diplomatprogram

NYHETER

”Hon är varmt välkommen”

Kronprinsessan Victoria börjar i höst på UD:s diplomatprogram.

Tillsammans med 19 andra studenter ska hon bland annat studera utrikes- och säkerhetspolitik.

– Hon är varmt välkommen, säger Kerstin Asp-Johnsson, rektor för utbildningen, till aftonbladet.se

Foto: TOMMY MARDELL
Kronprinsessan Victoria ska börja på UD:s diplomatprogram i höst.

I dagarna har 20 personer fått besked från UD att de blivit antagna till det prestigefyllda diplomatprogrammet - en utbildning som kan leda till eftertraktade ambassadörsjobb runt om i världen.

Bland de lyckliga finns kronprinsessan Victoria.

– Hovet anser att det här är en bra utbildning för hennes blivande uppdrag, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst, till aftonbladet.se.

930 hade sökt till de 18 platserna. Men enligt Mannbro har inte Victoria gått före i kön. När man söker till programmet söker man samtidigt en tjänst på UD. Studenterna får även lön under året.

På heltid

Victoria har inte gjort en sådan ansökan och kommer heller inte att få betalt. Hon har antagits vid sidan av de 18 platserna. Det har ytterligare en person gjort som egentligen skulle ha gått kursen 2004. Totalt kommer klassen att bestå av 20 personer.

Utbildningen är på heltid och studenterna kommer att vistas på UD från klockan åtta till klockan fem på dagarna. Det gäller även Victoria.

– Meningen är att hon ska delta precis som de övriga. Men ibland kan hon utebli för enstaka officiella uppdrag som till exempel Riksdagens öppnande, säger Kerstin Asp-Johnsson, rektor för diplomatprogrammet.

Förhandlingsövningar

Utbildningen pågår under ett år, från september till juni och omfattar studier i bland annat utrikes- och säkerhetpolitik, EU-kunskap, Riksdagen och dess arbetsformer, handelspolitik och folkrätt.

Victoria kommer inte bara att sitta på föreläsningar. I utbildningen ingår också seminarier, studiebesök, gruppövningar och förhandlingsövningar.

Kerstin Asp-Johnsson är glad över sin nya kungliga student.

– Hon är varmt välkommen. Det här är ju en utbildning som är till nytta och glädje för henne i hennes kommande uppdrag.

Även kung Karl XVI Gustaf har gått en liknande utbildning.

Johanna Melén