Tio års fängelse för kidnappningen av Fabian Bengtsson

NYHETER

I dag föll domen i den uppmärksammade rättegången om kidnappningen av Sibadirektören Fabian Bengtsson.

En 43-årig man döms till tio års fängelse för människorov och försök till grov utpressning.

Foto: anette friberg
Fabian Bengtsson.

Darko Sokacic, 43, och Lirim Seferi, 25, hade båda åtalats för människorov och försök till grov utpressning.

Lirim Seferi döms till fängelse i sex år för människorov.

Båda männen utvisas ur landet på livstid. De ska tillsammans betala 400 000 kronor i skadestånd till Fabian Bengtsson. Darko Sokacic ska dessutom ensam betala 150 000 kronor i skadestånd till Fabian Bengtssons pappa Bengt Bengtsson.

Höga skadestånd

– Tio år och ett högt skadestånd, konstaterar Darko Sokacic försvarare Claes Östlund. Åklagaren hade ju yrkat på tolv år och vi på sju så det blev väl något mitt emellan. Skadeståndet är högt, men det är möjligt att det ligger rätt. Vi är dåliga på skadestånd i Sverige.

Det är oklart om Darko Sokacic kommer att överklaga domen.

– Jag kommer att gå till häktet nu och tala med honom, säger Claes Östlund till aftonbladet.se. Jag hade kanske trott på ett lägre straff, men han får avgöra om han vill ta upp det i hovrätten.

De relativt höga skadestånden motiveras med att Fabian Bengtsson under de 17 dygnen i lådan utsatts för ett lidande som enligt Göteborgs tingsrätt saknar motstycke i svensk rättshistoria.

Åklagaren hade yrkat på tolv års fängelse för Darko Sokacic som också tog på sig ansvaret för kidnappningen.

Lirim Seferi hävdade under rättegången att han lurats in i kidnappningen och till sist lyckats förmå 43-åringen att släppa Fabian Bengtsson.

25-åringen medveten om vad som hände

Enligt Göteborgs tingsrätt är det dock ”ställt bortom varje rimligt tvivel att Lirim Seferi hade klart för sig vad saken gällde. Redan av Lirim Seferis egna uppgifter framgår att han var medveten om vad som hände”.

Kammaråklagare Peter Larsson övervägde på fredagen att överklaga domen mot 25-åringen.

– Tingsrätten har ju i huvudsak gjort samma bedömning som jag i ansvarsdelen, även om de inte tyckte att Lirim Seferi kunde dömas för försök till utpressning. säger kammaråklagare Peter Larsson till aftonbladet.se.

– Påföljdsmässigt ligger tingsrätten något lägre än jag yrkade, men det ligger inom vad jag kan godta, säger han.

27-årig man försökte utpressa

En 27-årig man hade åtalats för försök till grov utpressning sedan han försökt att pressa familjen Bengtsson på pengar i samband med kidnappningen. Han döms till fängelse i två år för medhjälp till försök till grov utpressning. Han ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till Fabian Bengtssons pappa Bengt Bengtsson.

Kammaråklagare Peter Larsson överväger att överklaga även den domen.

Trots dagens dom pågår förundersökningen fortfarande. Fler personer kan komma att gripas, enligt Peter Larsson. Materialet ska enligt åklagaren utvärderas närmare efter semestrarna.

Tidigare artiklar

Karin Lindblom, Kerstin Danielson